Časopis za pokrajino Posavje
11.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šampion postal traminec vinarja Simona Varleca

Objavljeno: Ponedeljek, 06.07.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Pišece-
Vino je solza zemlje, dar neba, sok življenja, ki omehča srce, razveže jezik in poveže razdrta prijateljstva. S temi besedami je župan občine Brežice, g. Ivan Molan, nagovoril člane Vinogradniškega društva Pišece, ki v letošnjem letu praznuje 20. obletnico delovanja.

9. marca 2020 so člani društva izvedli 13. zaporedno ocenjevanje vin, ki je potekalo v prijetnem ambientu vinogradniške kmetije Varlec. Vinogradniki ožjega in širšega vinorodnega okoliša so na pokušino oddali 115 vzorcev različnih vin. Ocenjevalno komisijo, ki je strokovno opravila svoje delo, so sestavljali: Andrej Molan (predsednik), Aleš Balon, Miha Balon, Branko Bosina, Jože Kodela, Simon Varlec in Ivan Zagmajster. Organoleptično oceno vzorcev vin je izvajala po dopolnjenem 20 točkovnem Buxbaumovem sistemu. Prevladovali so beli bizeljčan PTP, rdeči bizeljčan PTP in modra frankinja. Ocene vzorcev vin so solidne, saj so bili vinogradniki lani deležni tako pozebe kot toče, kar je seveda vplivalo na kvaliteto pridelanega grozdja in posledično tudi vina.

Najbolje ocenjeno vino – šampion je na tokratnem ocenjevanju postalo vino traminec, polsladko, letnik 2019, z oceno 18,24 vinarja Simona Varleca iz Podgorja pri Pišecah.

Na svečanosti, ki je potekala v soboto, 27. 6. 2020, je predsednik vinogradniškega društva, g. Vinko Lesinšek, prejemnikom najvišjih ocen posameznih vin podelil priznanja. Člani društva so ob pokušini le-teh in izmenjavi vinogradniških izkušenj preživeli prijeten večer.

Irena Markovič, vir: bilten Ocenjevanje vin 2020, Vinogradniško društvo Pišece
Foto: Davor Lipej
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce

ne spreglejte