Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šampion, trije bakhusi in osem prvakov med vini

Objavljeno: Petek, 23.04.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
dv sremic - praznik vina 2021 (47)

Organizator in nosilec dejavnosti gostinstva sta poskrbela za ustrezen razmak med mizami

V Društvu vinogradnikov Sremič so s podelitvijo priznanj pridelovalcem najvišje ocenjenih vin včeraj popoldan zaključili 26. praznik vin ob Bizeljsko-sremiški vinsko turistični cesti. Na terasi gostišča pri ribnikih Mačkovci na Raztezu se je na s strani Andreja Bajuka, vodje enološkega laboratorija pri GZS Novo mesto, ki je bil tudi predsednik ocenjevalne komisije, vodeni degustaciji zbralo le okoli 60 vinogradnikov, saj je to maksimalno število gostov, kolikor jih lahko zaradi epidemioloških ukrepov na prostem pogostijo v gostišču.

dv sremic - praznik vina 2021 (83)

Prejemniki najvišjih odličij na 26. prazniku vin ob Bizeljsko-sremiški VTC z Andrejem Bajukom, Miranom Stankom in Jožetom Kodelo v ozadju

Kot je povedal predsednik DV Sremič Jože Kodela, je petčlanska komisija ocenjevanje 110 vzorcev vin izvedla 17. marca, pri čemer jih je bilo izločenih le okoli 16 %, kar je relativno malo, kot je dejal predsednik komisije Bajuk za naš časopis, saj se epidemija koronavirusa posledično odraža tudi v nekoliko nižji kvaliteti vin, saj so bili vinogradniki zelo omejeni pri druženju, izmenjavi izkušenj in prehajanju občinskih in regionalnih meja, kar je bilo razvidno tudi z njihovega številčno nižjega obiska enološkega laboratorija. Navedeno seveda ni govorilo v prid že tako za pridelavo vin zahtevnega letnika 2020, saj je spomladi pretežni del vinogradov prizadela pozeba, ki je vplivala tako na količinsko slabši pridelek kot na kakovost vin zaradi neenakomernega cvetenja vinske trte in zatem dozorevanja. Na splošno pa je ocenjene vzorce vin označil kot dobre, kar je razvidno tudi iz števila podeljenih zlatih medalj, teh je bilo prek 40, kar pomeni, da so vzorci vin posameznih zvrsti in sort prejeli oceno med 17,50 in 18,09, dva pridelovalca pa sta z oceno 18,10 in več osvojili veliko zlato medaljo. Kot je prejemnike najvišjih odličij še komentiral Bajuk, gre za pridelovalce, ki že tradicionalno s kakovostnimi vini izstopajo na ocenjevanjih, kar pomeni, da so kos negovanju trte, pridelavi in kletarjenju tudi v najbolj zahtevnih pogojih.

dv sremic - praznik vina 2021 (82)

Predstavnik KZ Krško, v kateri so pridelali šampiona, najvišje ocenjeno vino na prireditvi

Za prvake ocenjevanja vin Sremič 2021 so bili razglašeni: KZ Krško, ki je z laškim rizlingom – izbor 2007 osvojilo veliko zlato medaljo in za najvišje podeljeno oceno tudi naziv šampion; kar dve veliki zlati medalji in naziv prvak sta si prislužili vini modra frankinja in sauvignon, ki ju je pridelal Vili Bostele; za najbolje ocenjen beli bizeljčan PTP je (v odsotnosti) prejela zlato medaljo in lončeno priznanje bakhus klet Vina Vevar, zlati medalji in lončeni priznanji bakhus za rdeči bizeljčan PTP pa sta z osvojenim enakim številom točk prejela zakonska para Mija in Jože Kodela ter Janko in Martina Matjašič; zakonca Matjašič sta pridelala zlato medaljo in naziv prvak tudi z vinom rumeni muškat; v kleti Vina Dular so prav tako pridelali dva prvaka, in sicer so prejeli zlato medaljo za najvišje ocenjeno modro frankinjo ter bronasto medalje za najvišje ocenjeni rose; letošnje prvake pa so pridelali še:  Ferdo Pinterič z laškim rizlingom (zlata medalja), Anton Habinc z žametno črnino (srebrna medalja) in Marjan Požun z rdečo zvrstjo (bronasta medalja).

Priznanja vinarjem je poleg Bajuka in Kodele podeljeval tudi krški župan mag. Miran Stanko, ki se jim je ob tej priložnosti zahvalil tako za vloženo delo v vinogradih kot za kakovostno pridelana vina, predvsem pa za njihov velik prispevek pri ohranjanju urejene podobe krajine in vinogradniške tradicije.

B. M.
« Nazaj na seznam