Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sejem bil je živ

Objavljeno: Sreda, 03.07.2024    Rubrika: PANORAMA Redakcija
24. petrov sejem - foto b. colaric (4)

Stojnice med tuneloma nekdanje rudniške železnice so bile oblegane

Prav na Petrovo, 29. rožnika 2024, smo v Brestanici zopet izvedli turistično prireditev PETROV SEJEM. Na trasi nekdanje ozkotirne železnice med tuneloma so se vrstile pisane stojnice domačih izdelkov in čakale na kupce in občudovalce.

24. petrov sejem - foto b. colaric (6)

Moška skupina ljudskih pevcev med nastopom

Ker je Trg Rajhenburg imel pravico do 4 letnih sejmov že od ustanovitve leta 1432 in ker je to pravico leta 1851 ponovno potrdil cesar Franc Jožef I., ostajamo zvesti temu zgodovinskemu dejstvu in prvi del sejma obarvamo po starih šegah: s trškim sodnikom, ki poda dovoljenje za sejem, trškim pisarjem, ki sejmarje opomni na sejemski red in postave ter opozori nepridiprave pred kaznovanjem pri prangerju. Sejmarje pozdravi grajski gospod s spremstvom in za dobro voljo zapleše s srednjeveškimi plesalci. Gospodu spoštovanje izkažeta in sejmarjem zaželita dobro kupčijo tudi veliki in mali župan posvetne oblasti. To sta bila letos podžupan Mestne občine Krško Janez Jože Olovec in podpredsednik KS Brestanica Tone Zakšek.

24. petrov sejem - foto b. colaric (57)

Animator iz Teatra Cizamo je zabaval mlado in staro

Nato sta za vedro sejemsko vzdušje poskrbela mlada harmonikarja Žan Kolarič in Žiga Belinc. Oba sta že uspešna harmonikarja in med drugim sta letos v maju na prireditvi Zlata harmonika na Bledu prejela priznanje Srebrna harmonika. Nekaj vedrih narodnih nam je zapela tudi moška skupina ljudskih pevcev.

Igre v znamenju čiščenja okolja

24. petrov sejem - foto b. colaric (38)

Ekipa med izvajanjem oskrbe ponesrečenca

Šaljive POHODNIŠKE IGRE smo letos posvetili 60-letnici Turističnega društva Brestanica. Z njimi smo želeli opozoriti na čuvanje naših naravnih lepot, na obnašanje in varnost na pohodih v naravi. Tekmovale so 4 skupine s po 4 člani: Folklora Senovo - vodja Jože Fabjančič; Tenisači - vodja Marko Kenig; Mladeniči - vodja Primož Kozmus in Šank - vodja Marjan Golja. Ekipe so morale napisati plakat, ki opominja mimoidoče na čuvanje narave in ga postaviti; narediti kozarec iz papirja in poskrbeti za žejo pohodnikov; oskrbeti ponesrečenca s poškodbo na glavi in ga prenesti do reševalnega vozila; pobirati smeti ob poti in jih s sortiranjem odlagati v prave kante. S to zadnjo igro smo opozorili tudi na pomembno delo podjetja Kostak v skrbi za čisto okolje in se mu vsaj malo oddolžili za sodelovanje in pomoč. Vsi tekmovalci so bili namreč oblečeni v majice, ki jih je podaril Kostak, dobili pa smo tudi kante za smeti in za vse se jim iskreno zahvaljujemo. Tudi premore med posameznimi igrami je zapolnil oglas harmonike in sicer harmonikarja Mirka Slemenška. Igre so bile šaljive, tekmovalci so morali biti iznajdljivi, spretni, natančni in hitri. Zmagala je ekipa Šank, a vsi so se borili zagnano, prizadevno in kar je najpomembneje, so pri tekmovanju uživali, gledalci pa tudi.

24. petrov sejem - foto b. colaric (22)

Tekmovalci so skozi spretnostne igre poudarili pomen čistega okolja

Že med igrami in do konca prireditve pa je animator iz Teatra Cizamo z animacijo BEJBIBUM zabaval najmlajše pa tudi odrasle obiskovalce. V zadovoljstvo obiskovalcev, razstavljavcev, sodelavcev v programu in organizatorjev iz turističnega, kulturnega in gasilskega društva Brestanice smo 24. Petrov sejem uspešno zaključili. Vreme nam je odlično ustreglo, pred sončno pripeko pa nas je dobro branila senca košatih lip.

Margareta Marjetič, foto: Boštjan Colarič
 
« Nazaj na seznam
»