Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sejem na Prazniku kozjanskega jabolka je bil po letu premora spet živ

Objavljeno: Nedelja, 10.10.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
praznik_kozjanskega_jabolka_sejemski_del (137)

Živahno dogajanje na sejmu na trgu v Podsredi.

S sejemskim delom v soboto in danes se je zaključil letošnji že 22. Praznik kozjanskega jabolka, v okviru katerega so se v Podsredi in okolici en teden odvijale različne prireditve. Vrhunec dogajanja je vedno sejem na trgu Podsreda, ki zaključi omenjeni praznik v organizaciji javnega zavoda Kozjanski park, na katerem se poklanjajo visokodebelnim travniškim sadovnjakom.

Carjevič leta, peka "štrudla" in najdaljši olup

praznik_kozjanskega_jabolka_sejemski_del (41)

Prejemnikoma naziva Carjevič leta 2021 in 2020 sta prva čestitala minister Zdravko Počivalšek in direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst.

Ob sobotni otvoritvi sejma so že trinajsto leto zapored podelili naziv Carjevič leta - ta naziv si pridobi sadjar, ki v tekočem letu najbolje poskrbi za svoj travniški sadovnjak. Letos je to postal Franc Rupret iz Kozjega, ki so ga, kot je v navadi, tudi ustoličili na sadjarskem tronu pri upravi Kozjanskega parka v Podsredi. Tokrat so ustoličili celo dva Carjeviča, in sicer za leto 2021 in 2020, saj zaradi vsem znanih razlogov v lanskem letu sejemskega dela ni bilo in zato ga tudi niso mogli razglasiti in ustoličiti. Poleg Rupreta se je na tron usedel tudi Jože Kozole iz Vetrnika, Carjevič leta 2020. Predsednik ocenjevalne komisije, ki je ocenjevala travniške sadovnjake na območju Kozjanskega regijskega parka, je Adrijan Černelč. Obema zmagovalcema sta nagrado izročila minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst.
praznik_kozjanskega_jabolka_sejemski_del (58)

Carjeviča leta (levo Franc Rupret, desno Jože Kozole) so tudi ustoličili na sadjarskem tronu.


Podelili so tudi blagovno znamko Sožitje-Kozjanski park za letošnje in lansko leto. Letos so jo prejeli: Rok Šmalčič iz Trebč, Katja Sinkovič s Kozjanskega, Blaž Zagmajster z Orešja na Bizeljskem in Andrej Vodeb s Sromelj, lani pa Marko Kunej iz občine Podsreda, Peter Kozmus s Pilštanja in Karmen Gajšek iz Lesičnega. Blagovne znamke sta poleg direktorice Kozjanskega parka podeljevala tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik in minister za pravosodje Marjan Dikaučič. Kolektivna blagovna znamka Sožitje-Kozjanski park je namenjena promociji pridelkov, izdelkov in storitev, ki so v duhu trajnostne sonaravne pridelave in predelave, ki ohranja okolje in naravo. Proizvodi morajo biti pridelani in predelani na naravi in ljudem prijazen način ter s čim manjšim vplivom na okolje in naravo. Blagovno znamko lahko pridobijo kmetje, obrtniki in organizacije, ki delujejo na zavarovanem območju Kozjanskega regijskega parka ter biosfernem območju Kozjansko in Obsotelje. Do sedaj je pravico do uporabe blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park pridobilo že 25 ponudnikov pridelkov in izdelkov.
praznik_kozjanskega_jabolka_sejemski_del (45)

Županja Milenca Krajnc, minister Zdravko Počivalšek in direktorica KP Mojca Kunst so uradno odprli sejemski del 22. Praznika kozjanskega jabolka.


Že dvanajsto leto so podelili tudi naziv "Štrudlmojstr-ca", ki si ga pridobi oseba, ki po mnenju komisije speče najboljši "štrudl". Ta se vedno razvleče in peče na prireditvenem prostoru pred obiskovalci in tudi letos ni bilo nič drugače. Zmagali sta Ivica Milat in Majda Jurše iz Slovenskega društva za celiakijo, podružnica Celje. Komisija za ocenjevanje "štrudla" v sestavi Francka Javeršek (Društvo kmetic Ajda), Dušan Andrej Kocman (častni občan občine Kozje), Jasmina Resnik (pekarna Resnik) in Nataša Ferlinc Krašovic (Kozjanski park) je imela zelo težko nalogo, saj so vsi tekmovalci spekli odličen "štrudl". Največje število točk je torej prejel brezglutenski štrudl Ivice Milat in Majde Jurše, ki sta si tako prislužili naziv "Štrudlmojstrca leta 2021". Drugo mesto je zasedla ekipa Štrudlek, ki sta jo sestavljali Anja Furman in Katja Jelen, tretje mesto sta zasedli Lara Luc in Aleksandra Obradović iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje.
praznik_kozjanskega_jabolka_sejemski_del (115)

Zmagovalki tekmovanja v peki "štrudla"


Vsako leto pripravijo tekmovanje v najdaljšem jabolčnem olupu. Med tekmovalci je bil tudi večkratni zmagovalec Martin Magdalenc, ki je tudi letos zasedel prvo mesto. Njegov olup je meril "le" 571 cm in je bil torej dosti krajši od njegovega rekordnega olupa, ki je meril kar 730 cm. Drugo mesto je zasedel Matija Recko s 539 cm dolgim olupom. Tretje mesto si je prilupila Olga Simončič s 420 cm dolgim olupom.

Počivalšek: Kozjansko jabolko je naša kulturna dediščina
20211009_162423

Tekmovanje v najdaljšem jabolčnem olupu


Sejem so z "nazdravljanjem z jabolki" uradno odprli minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, županja Občine Kozje Milenca Krajnc in direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst. Po ministrovih besedah so mu tovrstni dogodki v domačih koncih najpomembnejši, "pomembnejši tudi od vseh prireditev, ki jih obiskujem po svetu". Zahvalil se je vsem, ki že toliko let delajo na projektu Praznika kozjanskega jabolka. Poudaril je, da je treba s skupnimi močmi poskrbeti, da se bo Slovenija skladno in enakomerno razvijala po svojem celem ozemlju. "Kozjansko jabolko je naša kulturna dediščina," je poudaril in izrekel zahvalo vsem, ki skrbijo, da se visokodebelna drevesa jablan ohranjajo tudi danes, ker je po njegovem to temelj, da se lahko tudi v sobivanju z naravo ustvarijo dobri pogoji za življenje v prihodnje. "Pravijo, da eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. Ampak danes pojejmo naše jabolko tudi z malo večjo razdaljo in si prej razkužimo roke," ni mogel mimo aktualnih razmer zaradi korone, ki so še vedno aktualne.

Na Prazniku kozjanskega jabolka so se tudi letos predstavljale ekološke kmetije, tradicionalni obrtniki, društva in še kdo. Tokrat je bilo le 100 stojnic in ne 150 kot prejšnja leta, seveda zaradi lažjega zagotavljanja vseh priporočil NIJZ, posledično je bil tudi obisk nekoliko manjši. Celotno sejemsko dogajanje so popestrili s kulturnim programom, v okviru katerega so se zvrstili ljudski pevci in godci, harmonikarji, folklorne skupine ... skupaj prek 200 nastopajočih. V otvoritvenem delu je tako nastopil MePZ Bistrica ob Sotli.

R. R., vir: Kozjanski park, foto: R. R. in arhiv KP

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»