Časopis za pokrajino Posavje
22.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Semena prihodnosti so v semenu sedanjosti

Objavljeno: Sreda, 06.02.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSCN1375

Bogata ponudba semen in živahna izmenjava

Društvo za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje, ki trenutno šteje 110 članic in članov iz celotnega Posavja, je v ponedeljek v prostorih TVD Partizana Boštanj pripravilo dobro obiskano izmenjavo semen, ki ji je sledil občni zbor in nato še predavanje.

DSCN1394

V društvu so veseli tudi podmladka, predstavnik mlajše generacije, ki se je včlanil v društvo je tudi Robi Špiler (v sredini).

V okviru Društva Ajda Posavje deluje pod vodstvom Jožice Keber skupina za semena in na njihovo pobudo je tudi letos potekala izmenjava doma pridelanih semen za vrtove in njive. »S semeni je tako kot z zelenjavo in s sadjem. Pridelana v domačem okolju imajo popolnoma drugačno energijo kot semena, ki so na prodajnih policah različnih tujih proizvajalcev,« pojasnjujejo članice skupine in poudarjajo, da postaja pridelovanje lastnih semen ena najpomembnejših nalog in vabijo, da se jim pridružimo v čim večjem številu.

Izmenjavi semen je sledil občni zbor članic in članov Društva za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje. Predsednik društva Zvone Černelič, ki je bil ponovno izvoljen za štiriletni mandat, je predstavil poročilo o dejavnostih, kamor sodijo redna mesečna predavanja, seminarji in različne delavnice, na katerih potekajo prikazi pridelovanja pridelkov na ekološki način z uporabo naravnih pripravkov. Le-ta v društvu izdelujejo sami in prav tako vzgajajo lastna semena ter pripravke, s katerimi obvladujejo bolezni in škodljivce. »Z biodinamičnimi preparati zemljo oživljamo, kar je v današnjem času nujno, saj smo z umetnimi gnojili uničili vse življenje v njej,« pojasnjujejo v društvu, v katerem organizirajo enkrat letno tudi strokovno ekskurzijo. Delovanje društva je pohvalila vodja oddelka za gospodarstvo na Občini Sevnica Vlasta Kuzmički, ki je povedala, da se vedno več pozornosti namenja samooskrbi in v lokalnem okolju pridelani hrani, ki ima številne prednosti pred uvoženimi prehrambenimi pridelki in izdelki.

Srečanje se je nadaljevalo s predavanjem Mete Vrhunc, ki je začetnica pridelovanje hrane po biodinamični metodi, ki jo je utemeljil Rudolf Steiner (njegova metoda priporoča uporabo posebnih pripravkov, ki krepijo kozmične ritme). Pred predavanjem sta predsednik Društva za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje Zvone Černelič in gonilna sila društva Majda Hriberšek prejela unikatno darilo sevniške slikarke Jerce Šantej.

S. R.
« Nazaj na seznam
»