Časopis za pokrajino Posavje
27.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šempetrske vaške igre

Objavljeno: Ponedeljek, 02.09.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Vaške igre BoS 1

Gusarska posadka Kunšperžanov, na njej pa zbrana vsa vas.

V soboto, 24. avgusta, je Športno društvo Bistrica ob Sotli priredilo tradicionalne Šempetrske vaške igre, osrednji poletni dogodek v bistriški občini, ki je skozi cel dan obiskovalce družil v prijetnem in sproščenem druženju.

Jubilejni 15. tovrstni dogodek je na prireditveni prostor v »Center na vasi« v Polje pri Bistrici privabil trinajst vaških ekip, deset predstavnic šempetrskih vasi in tri predstavnice manjših zaselkov. Sodelovale so ekipe iz Čehova, Zagaja, Srebrnika, Dekmance, Bistrice ob Sotli, Črešnjevca, Hrastja, Čreta, Križan Vrha, Trebč, Kunšperka, Polja pri Bistrici in Hriber. Program so otvorili z dopoldanskim tekmovanjem v kuhi kozjanske juhe, enolončnice,
Vaške igre BoS 2

Ekipa iz Srebrnika, kuharji najboljše kozjanske juhe 15. Šemptrskih vaških iger.

ki poleg mesa vsebuje ješprenovo kašo in jesensko zelenjavo s kozjanskih vrtov. Ekipe so bolj ali manj tekmovanje vzele za praznik druženja in prijateljstva, a ocenjevalna komisija v sestavi gostilničar Srečko Kunst, vodja bistriškega aktiva kmečki žena Jožica Stadler, podžupan Dušan Berkovič in Bernarda Babič je svoje delo vzela zares in zmagovalno kozjansko juho pripisala ekipi iz Srebrnika.

Popoldansko dogajanje so otvorili z revijalnim mimohodom. Sodelujoče ekipe so v bogatih opravah izkazovale svojo izvirnost in pokazale kako v nekaterih vaseh vaščani znajo združiti močil. Veselje in zabava sta se nadaljevala v štirih športno-zabavnih igrah. Pomerili so se v vleki traktorja, hoji po »štulekih«, lovljenju jabolka ter sestavljeni igri, ki je obiskovalcem dala nalogo, da premagajo štiri na videz preproste ovire. Vmesni program so popestrile zabavne igre za najmlajše v organizaciji društva prijateljev mladine, pa prašičja ruleta ter tombola v ugotavljanju teže pršuta.

Zvečer so obiskovalci prireditveni šotor napolnili do zadnjega kotička. Množico je razgrel ansambel Smeh, nato je publika z bučnimi vzkliki pozdravila prihod Luke Basija, enega izmed najbolj popularnih glasbenikov ta čas. Z baladami v hrvaškem jeziku je navduševal v kar dveh uri dolgem nastopu. Mnogi so zaplesali in se zabavali pozno v noč. Med najbolj veselimi pa so ta večer bili ekipa Čehovca, ki je za zmago na igrah prejela prehodni pokal, drugouvrščeni tekmovalci s Trebč in tretji prebivalci Hriber. Malih pokalov za zmago v posameznih igrah so se razveselile ekipe Čehovec, Bistričani, Trebčani in Hraščani. Pokale za najbolj izvirne pa so prejeli Kunšperžani za svojo gusarsko posadko, Polje za uprizoritev račje poroke, Hrastje pa za svojo beneško barko. Pokale sta podelila predsednik športnega društva Matic Moškon in župan Franjo Debelak.

E. Š.
 
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

17.12.2019 | Redakcija

Vesele praznike!

27.05.2019 | Oglas

Kako hitro do specialista?