Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šentjanška tržnica in otvoritev razstave ArtEka

Objavljeno: Četrtek, 03.10.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Šentjanška tržnica-ArtEko (3)
Začetek zadnjega vikenda v septembru ni bil ravno obetaven, saj je sobota postregla z dežjem, a namočena in morda malo blatna pot na nedeljsko jutro ni zaustavila pohodnikov, ki so se odpravili na rudarsko tematsko pot Tk pav, na kateri so odprli že četrto gozdno okno na omenjeni poti. Tokratna tematika, zapisana na informacijsko tablo, je VODA, kajti novo gozdno okno gleda na nekdanji izvir vode, iz katerega so rudarjem »vaserpinči« nosili vodo.

Medtem ko so nekateri pod vodstvom Cvete Jazbec odkrivali Tk pav, se je na trgu v središču Šentjanža že odvijala Šentjanška tržnica. Pestra ponudba tržničarjev, ki so svoje domače pridelke in izdelke postavili na prodaj, je na trg privabila množico obiskovalcev. S svojimi hitrimi gibi in koraki pa so dogajanje popestrila dekleta Mažoretnega društva Šentjanž.
Šentjanška tržnica-ArtEko (4)

Kot je že običajno, se na dan Šentjanške tržnice na ogled postavi tudi vsa umetniška dela, ki so nastala v okviru ArtEka Šentjanž, ki se že tradicionalno odvija na domačiji Felicijan v Peklu v prvih dneh julija v organizaciji Turističnega društva Šentjanž in Zavoda MUK QRA iz Sevnice. Letošnja razstava je bila že deveta po vrsti. Glasbeno sta jo popestrila Andrej Fon na saksofonu in Zoran Košir na kitari.

Udeleženci letošnjega dogodka ArtEko pa so bili: Jože Šubic iz Maribora, Tatjana Mijatovič iz Radencev, Mojca Lampe Kajtna iz Šentjerneja, Ana Jazbec, Matic Svažič, Nena Bedek in Vladimir Leben iz Sevnice, Mojca Marija Vilar iz Domžal, Tone in Judith Zgonec iz Boštanja ter Toni Vučajnk iz Dobove, strokovno vodenje pa je kot vedno doslej prevzela glavna organizatorka Jerca Šantej iz Sevnice, ki je na otvoritvi dejala, da ustvarjalcem ni vseeno za naravo, v kateri živimo vsi mi, zato je bila tudi tokrat osrednja tema – zrak – povezana z naravo in okoljem. Na omenjeno temo pa je nekaj besed spregovoril tudi okoljevarstvenik in publicist Anton Komat.

Obiskovalce razstave je pozdravila predsednica TD Šentjanž Petra Majcen, s svojo prisotnostjo pa sta nas počastila še predsednik KS Šentjanž Boštjan Repovž in podžupan Občine Sevnica Janez Kukec, ki sta dejala, da sta zadovoljna, da je želja po kulturnem in umetniškem ustvarjanju v naših krajih tako močna in plodna, in se že veselita prihodnjega leta, ko bomo obeležili 10. obletnico. Direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek pa je v pozdravu povedala, da je lepo videti vse več obiskovalcev in gostov na dogodku, ki dokazujejo, da tako organizatorji kot tudi ustvarjalci delajo v pravi smeri.

Na prvo jesensko nedeljo so nas tako božali sončni žarki, umetniška dela pa so na prostem sijala v vsej svoji lepoti na Repovževi štali. Zaključilo se je še eno poglavje, a organizatorji že obljubljajo pestrost dogajanja tudi v prihodnje, saj že vabijo 17. oktobra na grad Sevnica na bienalno razstavo ArtEko 2018/2019.

Hvala vsem, ki ste na kakršen koli način pripomogli k popestritvi zadnje septembrske nedelje v Šentjanžu.

Vesna Perko
« Nazaj na seznam