Šesta tradicionalna leskovška golažijada
Objavljeno:
Sreda, 29.06.2022 Rubrika:
PANORAMA Bralci pišejo

Tekmovanje je potekalo pod kozolcem okrepčevalnice Arh Pepi v Leskovcu.
V soboto, 25. junija 202,2 na dan državnosti, je
v sklopu praznika KS Leskovec pri Krškem potekala že
šesta golažijada zapored pod kozolcem okrepčevalnice Arh Pepi v Leskovcu.Letos se je tekmovanja v kuhanju goleža udeležilo
devet ekip: KS Leskovec, KS Krško, KS Senuše 1, Ravni, Okrepčevalnica Arh, Križe Starc – R, KS Senuše 2, Rimske Toplice, Gmajna Kobile. Vsaka ekipa je imela pripravljen skrbno izbran recept, po katerem se je pripravilo najbolj tradicionalen goveji golaž. Tekmovalci so dobili po 5,5 kg mesa, čebulo in mast ter morali slediti določenim pravilom in zadostiti merilom tekmovanja. Časa za pripravo jedi so tekmovalci imeli 240 minut, v tem času so morali skuhati vsak po cca. 20 litrov golaža.

Zmagovalna ekipa
Organizator je pripravil ocenjevalni sistem, ki je takšne narave, da onemogoča vsakršne pristranskosti. Komisija nima vpogleda v izvor golaža, ki ga ocenjuje. Tekmovanje je bilo precej napeto, ekipe so bile izjemno izenačene. Komisija v sestavi
Majda Arh, Srečo Kunst in Miro Sevšek ter Stane Arh kot koordinator ocenjevalne komisije je imela izjemno težko delo. Komisija je ocenjevala v prvi vrsti gostoto, kuhanost mesa, aromo in ustreznost sestavin. Vsem ekipam je uspelo ohraniti identiteto govejega golaža, a na koncu so le ločile malenkosti. Tretje mesto je zasedla
ekipa KS Leskovec v sestavi: Milena Turšič, Drago Antolič in Jože Turšič, drugo mesto
ekipa KS Krško v sestavi Gašper Naraglav, Domen Križan, Miha Božič in Davorin Levičar in prvo mesto
ekipa KS Senuše 1 v sestavi: Jože Tomažin, Damjan Pavlin, Damjan Kerin in Dominik Jazbec. Priznanja za najboljše tri je v prisotnosti predsednika sveta KS Leskovec
Jožeta Olovca podelil član ocenjevalne komisije
Miro Sevšek.
Kuhanje golaža pa ni bilo samo tekmovalne narave, ampak je šlo predvsem za druženje krajanov in sokrajanov. Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo in jim želimo še veliko izvrstno skuhanih jedi. Tudi
Romanu Logarju pohvala za uspešno izpeljavo prireditve.
Vse krajane in sokrajane skupaj pa vabimo na golažijado tudi prihodnje leto.
Tekst: Stanislav Arh
Foto: Anton Hruševar