Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šesta tradicionalna leskovška golažijada

Objavljeno: Sreda, 29.06.2022    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC06000

Tekmovanje je potekalo pod kozolcem okrepčevalnice Arh Pepi v Leskovcu.

V soboto, 25. junija 202,2 na dan državnosti, je v sklopu praznika KS Leskovec pri Krškem potekala že šesta golažijada zapored pod kozolcem okrepčevalnice Arh Pepi v Leskovcu.

Letos se je tekmovanja v kuhanju goleža udeležilo devet ekip: KS Leskovec, KS Krško, KS Senuše 1, Ravni, Okrepčevalnica Arh, Križe Starc – R, KS Senuše 2, Rimske Toplice, Gmajna Kobile. Vsaka ekipa je imela pripravljen skrbno izbran recept, po katerem se je pripravilo najbolj tradicionalen goveji golaž. Tekmovalci so dobili po 5,5 kg mesa, čebulo in mast ter morali slediti določenim pravilom in zadostiti merilom tekmovanja. Časa za pripravo jedi so tekmovalci imeli 240 minut, v tem času so morali skuhati vsak po cca. 20 litrov golaža.
DSC06010

Zmagovalna ekipaOrganizator je pripravil ocenjevalni sistem, ki je takšne narave, da onemogoča vsakršne pristranskosti. Komisija nima vpogleda v izvor golaža, ki ga ocenjuje. Tekmovanje je bilo precej napeto, ekipe so bile izjemno izenačene. Komisija v sestavi Majda Arh, Srečo Kunst in Miro Sevšek ter Stane Arh kot koordinator ocenjevalne komisije je imela izjemno težko delo. Komisija je ocenjevala v prvi vrsti gostoto, kuhanost mesa, aromo in ustreznost sestavin. Vsem ekipam je uspelo ohraniti identiteto govejega golaža, a na koncu so le ločile malenkosti. Tretje mesto je zasedla ekipa KS Leskovec v sestavi: Milena Turšič, Drago Antolič in Jože Turšič, drugo mesto ekipa KS Krško v sestavi Gašper Naraglav, Domen Križan, Miha Božič in Davorin Levičar in prvo mesto ekipa KS Senuše 1 v sestavi: Jože Tomažin, Damjan Pavlin, Damjan Kerin in Dominik Jazbec. Priznanja za najboljše tri je v prisotnosti predsednika sveta KS Leskovec Jožeta Olovca podelil član ocenjevalne komisije Miro Sevšek.

Kuhanje golaža pa ni bilo samo tekmovalne narave, ampak je šlo predvsem za druženje krajanov in sokrajanov. Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo in jim želimo še veliko izvrstno skuhanih jedi. Tudi Romanu Logarju pohvala za uspešno izpeljavo prireditve.

Vse krajane in sokrajane skupaj pa vabimo na golažijado tudi prihodnje leto.  

Tekst: Stanislav Arh
Foto: Anton Hruševar 
 
« Nazaj na seznam
»