Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šeste koline Društva ljubiteljev suhomesnatih dobrot

Objavljeno: Ponedeljek, 13.01.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC09262
V petek in soboto, 10. in 11. januarja, je Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot iz Leskovca pri Krškem na Kmetiji Menič v Velikem Podlogu izvedlo že šesti prikaz kolin na star način.

Letos je mesar Miro Podpadec (član društva) v petek prikazal za vse navzoč pranje, obračanje, čiščenje ali, kot so nekdaj dejali, žlemanje črev (z lesenim nožem, nekateri so v starih časih žlemali z vejico bekve), seveda pa tudi kasneje polnjenje črev (krvavic) z ročnimi polnilkami za krvavice. Ker je to zelo zamudno ali dolgotrajno, so debela črevesa napolnili z njimi, drobna (33-34 mm), za katere so pripravili 80 kg mase, pa že s sodobnejšimi pripravami.

DSC09536
Po izjavi predsednika društva so letošnje koline razdelili na dva dni predvsem zato, da se meso za salame in klobase ohladi, kar pa za krvavice ni potrebno. Naslednji dan (sobota) se je pričelo (po običajnih jutranjih prigrizkih ali kot so včasih dejali fruštku) s pripravami mesa za klobase (80 kg mase), za katere so uporabili čreva 33-34 mm, potem za salame (50 kg mase) in špehovke (23 kg mase), hkrati pa se je že kuhalo meso za izdelavo tlačenke, vse pa so tudi kasneje izdelali. Da ne bi omagali, je bila v času kolin še malica in kosilo, sobotne koline pa so popestrili še z domačo glasbo ansambla Raški č'bularji. Dogodka so se poleg domačinov in članov udeležili tudi gostje iz Hrvaške in predsednik Zveze društev salamarjev Slovenije Mirjan Kulovec.   

Anton Hruševar
« Nazaj na seznam