Časopis za pokrajino Posavje
15.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sevniška salamijada tako kot pred dobrimi 50 leti

Objavljeno: Četrtek, 12.03.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
59. sevniska salamijada (10)

Zmagovalec 59. sevniške salamijade Janez Peterlin je prejel tudi prehodni pokal, na katerem bo po lanskem osvojenem prvem mestu ponovno zapisano njegovo ime.

Na dan mučenikov je potekala v starem sevniškem mestnem jedru že 59. salamijada, vendar je bila prireditev zaradi koronavirusa omejena samo na prostore stare trške gostilne Vrtovšek, v kateri se je tudi začela pisati zgodba o »materi salamijad«, saj je sevniška salamijada najstarejša tovrstna prireditev v Sloveniji.

Tako kot pretekla leta je dan pred razglasitvijo rezultatov in podelitvijo pokalov ter praktičnih nagrad šestčlanska ocenjevalna komisija v posebni sobi stare sevniške trške gostilne ocenila 122 vzorcev domačih salam, in sicer v treh kategorijah.

Prvo mesto med 77 izdelovalci domače salame je na 59. salamijadi v Sevnici osvojil Janez Peterlin iz Bele Cerkve pri Šmarjeških Toplicah; drugo mesto je pripadlo salamarju iz Straže pri Novem mestu Pavlu Vidicu in tretje Iču Petančiču iz Tomažje vasi pri Škocjanu.

V kategoriji prijateljev, v kateri so tekmovali salamarji iz prijateljskih društev iz tujine že 9. leto zapovrstjo, je med 14 tekmovalci slavil Vedran Šinko iz hrvaške vasi Pušća, drugi je bil Hrvat Ivan Kruhan iz Samobora, tretji pa Reinhard Prutej iz avstrijskega Pliberka.

Na 6. salamijadi rejcev, na kateri je svojimi salamami tekmovalo 31 prašičerejcev iz sevniške občine, se je prvega mesta razveselila družina Tomažič z Otavnika pri Tržišču, drugi je bil Jože Lisec iz Zavratca pri Studencu, tretji Peter Camloh iz Gabrja pri Tržišču. Čestitke zmagovalcem in vsem sodelujočim.

S. R., foto: A. Hruševar


 
« Nazaj na seznam