Časopis za pokrajino Posavje
23.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Silvo Šitnik in Peter Furlan v 21 dneh prekolesarila pot ob Donavi

Objavljeno: Četrtek, 05.09.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
danube_bubka_bar_tour_sprejem (1)

Prihod pred Bubka bar v Dečnem selu

Rekreativna kolesarja Silvo Šitnik in Peter Furlan iz brežiške občine sta prekolesarila pot ob Donavi. Po uspešni lanskoletni kolesarski turneji »Bubka bar Tour od Triglava do Vardarja« sta letos prekolesarila 3300 kilometrov dolgo pot ob drugi najdaljši evropski reki. Za ta podvig sta potrebovala 21 dni. Na kolesarski poti sta prečkala Nemčijo, Avstrijo, Slovaško, Madžarsko, Hrvaško, Srbijo, Bolgarijo, Romunijo, Moldavijo in Ukrajino.

Kot je povedal Silvo Šitnik, sta potovala sama, vso opremo za kampiranje, rezervne dele in priročno kuhinjo sta vozila s sabo na kolesih. Kuhala in spala sta ob reki, kar jima je omogočilo hitrejše potovanje ob reki navzdol in seveda da sta izgubila čim manj časa. Vreme jima je bilo naklonjeno. Kolesarila sta vsak dan od jutra do večera, s kratkimi postanki za ogled krajevnih znamenitosti. Dnevno sta prekolesarila 150 kilometrov in do mesta Constanța v Romuniji, kjer se Donava izliva v Črno morje, potrebovala 21 dni. Ob poti sta spoznavala lepo pokrajino ob Donavi in spoznala veliko dobrih ljudi. Kolesarska pot ob Donavi je najbolj urejena v Nemčiji in Avstriji, je opisal Šitnik.

Peter Furlan in Silvo Šitnik sta na sprejemu, ki so ga pri Bubka baru v Dečnem selu pripravili njuni družini, prijatelji in sponzorji, obljubila, da to še zdaleč ni njun zadnji Bubka tour. Kot je še priznal Šitnik, je bil njun najtežji del poti ravno sprejem pri Bubki, ki je bil čisto presenečenje in ga nista niti v sanjah pričakovala.

L. Z., foto: Franc Šavrič
« Nazaj na seznam