Časopis za pokrajino Posavje
19.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sivka in smilj – rožici z blagodejnimi učinki

Objavljeno: Ponedeljek, 03.08.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Kosmova sivka in smilj (60)

Kjer je bil do leta 1880 vinograd, je danes nasad sivke in lavandinov ter smilja.

V hribovitem zaselku Radež, ki sodi v KS Loka pri Zidanem Mostu v sevniški občini, sta pred dobrim desetletjem Katarina in Darko Kosem na svoji domačiji uredila nasad sivke in mu pred štirimi leti dodala še nasad laškega smilja. S tem sta si olajšala delo na strmem pobočju, ki ga ni treba več kositi, pač pa se na njem vsako leto opravi žetev – najprej smilja in nato sivke.

»Pred leti, ko je žena kupila štiri grmičke sivke in jih posadila pri vhodu v hišo za okras, temu nisva posvečala pretirane pozornosti, a grmički so postali grmi in začela sva razmišljati, kaj bi lahko z njimi naredila. Oba sva kemijska tehnika in sklenila sva, da bova poskušala iz cvetov pridobiti eterično olje. Prve kapljice so tako čudovito zadišale, da smo se nato v družini odločili, da bomo imeli doma polje sivke,« se spominja začetkov Darko Kosem.

1200 GRMIČKOV SIVKE IN LAVANDINA TER 400 GRMOV SMILJA

Kosmova sivka in smilj (52)

Podstrešni del nekdanje zidanice je postal sušilnica sivke.

»Sivka je zelo nezahtevna rastlina, pri njeni vzgoji ni potrebna uporaba nikakršnih kemičnih pripravkov, kot so škropiva ali umetna gnojila, obenem pa je brez naravnih sovražnikov in se s tem popolnoma vklaplja v naš način življenja,« pripoveduje gostitelj ob ogledu nasada, v katerem je v letošnji drugi polovici junija cvetelo okoli 1200 grmičkov prave lavande in lavandinov (hibrid sivke) ter okoli 400 grmov zlatorumenega smilja. Nasad obdelujejo ročno – okopavajo, odstranjujejo zel, kosijo med grmički, žanjejo in v jesenskem času vse grmičke obrežejo v majhno kupolo ter jih na ta način pripravijo na prezimovanje.

ZDRAVILNI UČINKI

Kosmova sivka in smilj (14)

Darko Kosem med smiljem

Iz požetih cvetov sivke in smilja (žetev poteka v drugi polovici junija in prvi polovici julija), pridobivajo s postopkom destilacije eterično olje in hidrolat. »V sivki, če je v pravem času porezana in posušena, ostaja eterično olje nespremenjeno skoraj skoraj štiri leta. Sivko sušimo v manjšem, temnem in zaprtem prostoru, kjer ne sme biti prepiha. Mislim, da smo edini v Sloveniji, ki sivko sušimo in potem suho destiliramo, ker imamo na ta način ves čas na voljo sveže eterično olje,« pripoveduje sogovornik in nadaljuje, da prava lavanda pomirja, medtem ko lavandini celo poživljajo, smilj pa blagodejno vpliva na otekline, udarce, krčne žile in podobno. Razlika med obema je namreč v tem, da prava sivka deluje pomirjevalno, medtem ko je lavandinovo eterično olje močnejši analgetik in ga uporabljamo proti bolečinam v mišicah ali proti revmatskim bolečinam, prav tako inhalacija z eteričnim oljem lavandina pomaga pri vnetju sinusov in grla.

ETERIČNO OLJE ZA PRIPRAVO NARAVNIH IZDELKOV

Kosmova sivka in smilj (22)

Čebelnjak je dom pridnih opraševalk in nabiralk cvetnega nektarja.

Kosmovi večino pridobljenega eteričnega olja uporabijo za lastne naravne izdelke iz sivke in smilja, ki blagodejno vplivajo na nego kože. Med temi so tudi izjemno lepo dišeča mila, ki so vplivala na skupno ime vseh izdelkov – Naravno in dišeče iz Radeža. »Enkrat sva z ženo slučajno prišla do odličnega članka, kako doma narediti milo. Po poskusni seriji, ki je končala v smeteh, druga serija pa je že bila primerna za darilo, sem nekaj mil odnesel v službo ter jih podaril kot novoletno darilo in potem so začela prihajata naročila. Takrat se je začela zgodba o naši blagovni znamki Naravno in dišeče iz Radeža,« pojasni gostitelj in doda, da se je zelo veliko o poteku destilacije naučil v sevniškem podjetju Tanin, kjer je bil zaposlen 15 let. »Zgodba bi bila morda kljub vsemu drugačna in se ne bi odločil za samostojno pot, če bi sodelavke v podjetju Inplet, kjer sem se kasneje zaposlil, ne bile tako navdušene nad podarjenimi mili,« zaključi.

NASAD REDNO OBISKUJEJO ČEBELE

Ob robu nasada sivke in smilja stoji še manjši čebelnjak. V njem s pomočjo pridnih čebelic, ki z veseljem nabirajo cvetlični nektar v nasadu, pridobivajo med za lastne potrebe. Eden izmed načrtov pa ni širjenja nasada, pač preureditev notranjosti čebelnjaka za sprostitev ob poslušanju čebeljega brenčanja in vdihavanje čebeljega aerosola, ki pomaga pri vnetju sinusov in grla.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»