Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Skrbijo za posebne potrebe invalidske populacije

Objavljeno: Petek, 06.03.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
drustvo invalidov krsko (5)

Občnega zbora se je udeležilo dobrih 100 članov društva.

Dobrih 100 od 370 članov Društva invalidov Krško se je v četrtek zbralo v krškem hotelu City na rednem občnem zboru.

Društvo združuje delovne invalide, osebe s telesno okvaro in invalide po zakonu o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov ter ugotavlja, zagovarja in zadovoljuje njihove posebne potrebe, zastopa njihove interese, deluje proti diskriminaciji invalidov ter skrbi za njihovo večjo gmotno, socialno in pravno varnost, socialno integracijo in dobro zdravstveno počutje. Združuje invalidsko populacijo iz krške in kostanjeviške občine ter je vključeno v Zvezo delovnih invalidov Slovenije. Njihove programe in delovanje sofinancira Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij RS.
drustvo invalidov krsko (21)

Predsednica Mimica Stopinšek


 
OSEM POSEBNIH SOCIALNIH PROGRAMOV

Kot je povedala predsednica društva Mimica Stopinšek, so v lanskem letu, da bi zadovoljili potrebe invalidov, izvedli osem posebnih socialnih programov za člane in nečlane, ki predstavljajo dopolnitev dejavnosti javnih služb, včasih tudi namesto njih, da se lahko invalidi čim bolj neodvisno in enakopravno vključujejo v življenje in delo. Obiskovali in pogovarjali so se z nepokretnimi oz. polpokretnimi invalidi, s čimer so blažili socialne in psihične posledice njihove invalidnosti.
drustvo invalidov krsko (13)

Srečanje je popestril društveni harmonikar.

Za to so porabili 220 prostovoljnih ur. Invalidom so nudili pomoč s področja zakonodaje – pri manjših sporih med delodajalci in invalidi glede njihovih pravic ipd., za kar so opravili 200 prostovoljnih ur. V informativno dejavnost (skrb za internetno stran društva, sodelovanje v pedagoški akciji, sodelovanje v projektu Občina po meri invalidov, izdaja društvenih informacij in glasila) so vložili 250 prostovoljnih ur. Invalide so skozi sprejemanje invalidnosti usposabljali za aktivno življenje in delo, za te aktivnosti pa namenili 140 prostovoljnih ur. Organizirali so programe za ohranjanje zdravja in druge rehabilitacijske programe, zlasti skozi zdravljenje v naravnih in klimatskih zdraviliščih, kar je terjalo kar 900 prostovoljnih ur. Skrbeli so za ohranjanje psihofizičnih sposobnosti invalidov skozi rekreacijo in šport, od smučanja in plavanja do ribolova in pohodov, v kar so prostovoljci vložili 340 ur. Družili so se v okviru dnevnih centrov in klubov, kjer so literarno, likovno, glasbeno, pevsko, dramsko, plesno in drugače ustvarjali, v dejavnosti pa vložili 80 prostovoljnih ur. Poskrbeli so tudi za kulturno dejavnost oz. oglede opernih in gledaliških predstav, koncertov, sejmov, razstav in knjižnic v manjših skupinah, v kar je šlo še 200 prostovoljnih ur. Društvo je lani opravilo 4500 prostovoljnih ur, za posebne socialne programe 2330 ur, skupno torej kar 6830 ur.
 
Vse našteto je tudi v programu dela za leto 2020, sicer pa načrtujejo tudi strokovno predavanje, dva kopalna dneva, društveni izlet, 10-dnevno kopanje v Šmarjeških Toplicah, udeležbo na srečanju invalidov Slovenije, srečanje članov društva, udeležbo na športnih tekmovanjih, koriščenje počitniških kapacitet, skrb za nove člane in ureditev novih prostorov v stavbi nekdanje lekarne v starem mestnem jedru.

P. P.
« Nazaj na seznam