Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Skupaj delajo za zdravje

Objavljeno: Sreda, 15.05.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Teden RKS 2019 (5)

12. maja je na ploščadi v novem delu Sevnice potekal dan, namenjen tednu RK in dnevu medicinskih sester.

Ob tednu Rdečega križa in dnevu medicinskih sester je Območno združenje Rdečega križa Sevnica v sodelovanju z Zdravstvenim domom Sevnica poleg kmečke tržnice pripravilo tradicionalno prireditev Skupaj delamo za zdravje.

Na prireditvi so predstavili raznolike dejavnosti Rdečega križa Slovenije, Zdravstveni dom Sevnica  je sodeloval z zdravstveno vzgojnim programom. Svetovali so o zdravem načinu življenja in prikazali dejavnike tveganja za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. Poleg svetovanja je potekalo tudi merjenje krvnega tlaka in krvnega sladkorja ter svetovanje o zdravi prehrani. Obiskovalcem so prikazovali temeljne postopke oživljanja, tudi s pomočjo defibrilatorja. Obiskovalci so si lahko ogledali Svitov model debelega črevesa in se podučili o nevarnostih raka v tem delu telesa. Na prireditev so povabili še druga društva s področja varovanja zdravja kot so društvo za boj proti raku, koronarni klub, društvo za osteoporozo ...

Aktivistke in aktivisti sevniškega območnega združenja RK so v lanskem letu opravili 8842 ur prostovoljnega dela in na različne načine pomagali 1300 občanom sevniške občine. Razdelili so 31 ton hrane, še skoraj šest ton toaletnih in ostalih potrebščin ter veliko količino rabljenih oblačil, obutve in opreme. Uspešno so izpeljali dobrodelno akcijo "Občani Sevnice, stopimo skupaj" in s koncertom, srečelovom ter donacijami zbrali dobrih osem tisoč evrov. V akciji "Drobtinica" so zbrali poldrug tisočak, pomagali so zbirati sredstva za letovanje šolarjev. Celoten prispevek občanom v hrani, higienskih in šolskih potrebščinah je znašal 86.700 evrov.
V sedmih krvodajalskih akcijah, ki so jih izpeljali lani, je bilo prijavljenih 1116 krvodajalcev, od tega kar 117 novih, vse več je tudi mladih. S pomočjo sevniškega Rdečega križa je brezplačno letovalo 59 otrok in šest odraslih. Za 482 starejših oseb so po krajevnih skupnostih pripravili srečanja, njihovi prostovoljci pa so obiskali 628 starejših, bolnih ali invalidnih oseb. V vozičkih trgovine, kamor lahko kupci odložijo prehrambene izdelke in tudi s pomočjo sobotnih akcij "Zbiramo hrano" se je je znašlo 2.640 kg pomoči. Ob tem so izpeljali še štiri akcije zbiranja sredstev za razne namene in zbrali ter razdelili 11.530 evrov. Družinam v nesrečah so pomagali z lastnimi sredstvi, in sicer v višini 4.430 evrov. Sodelovali so v zbiranju zamaškov in donacij za zdravljenje Lare in Mateja, na posavskem tekmovanju ekip prve pomoči pa so osvojili tretje mesto.

S. R.
« Nazaj na seznam