Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slovenski evharistični kongres

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: PANORAMA
Slovenski evharistični kongres V nedeljo, 13. junija, je bil za zgodovino slovenske cerkve prav poseben dogodek, saj se je v Celju odvijal Slovenski evharistični kongres, ki se ga je po ocenah udeležilo približno 32 tisoč vernikov, ki so kongres spremljali na stadionu, v dvorani Zlatorog, pa tudi izven dogajanja, saj so pred stadion za spremljanje namestili velike ekrane.

Slovesnemu dogodku je prisostvovalo 110 akreditiranih novinarjev; maševanje je vodil kardinal državni tajnik Tarcizio Bertone, somaševalo je 16 škofov, okoli 750 duhovnikov, prepevalo pa 1300 pevcev iz 36 zborov ob spremljavi Policijskega orkestra iz Ljubljane.

V sporočilu iz Pastoralne službe Celje, ki ga je pripravil Miha Herman, je še zapisano, da je v pripravi stadiona sodelovalo preko 500 prostovoljcev; pri vzornem pospravljanju, ki je bilo opravljeno do večera, pa je sodelovalo okoli 150 prostovoljcev.

„Spremljevalne prireditve: romanje Brezjanske podobe matere Marije v trajanju tri dni - do stadiona; molitveno bdenje mladih: pod od župnije Teharje do cerkve sv. Duha v Celju, nato nočno molitveno bdenje pred Najsvetejšim do jutra; sodelovanje otrok iz katoliških vrtcev; raznih pričevalcev in glasbenikov pred mašo, še zlasti pričevanje Pedra Opeke, slovenskega misijonarja na Madagaskarju," je med drugim še zapisal Herman ter v priponki poslal nekaj fotografskih utrinkov.

M. K.

« Nazaj na seznam
»