Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Slovenski osnovnošolci, med njimi tudi iz Posavja, podrli Guinnessov rekord

Objavljeno: Četrtek, 16.02.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
spletni kviz osnovnih sol (12)

Utrinek med podiranjem Guinnessovega rekorda z OŠ Jurija Dalmatina

V organizaciji mobilnega operaterja A1 Slovenija in Zavoda Varni internet, ki slovenskim osnovnošolcem nudita brezplačna izobraževanja o skritih pasteh spleta, imenovana Spletne brihte, je danes na 200 slovenskih osnovnih šolah potekal največji spletni kviz o varni rabi interneta na svetu, skozi katerega so si slovenski osnovnošolci prizadevali vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov, kar jim je tudi uspelo.

spletni kviz osnovnih sol (8)
Med 200 sodelujočimi šolami iz Slovenije se je v kviz vključilo tudi 11 šol z območja Posavja, in sicer osnovne šole: Globoko, Brežice, Bistrica ob Sotli, Podbočje, Raka, Leskovec pri Krškem, dr. Jožeta Toporišiča Dobova, Marjana Nemca Radeče, Artiče, Bizeljsko in Jurija Dalmatina Krško. Slednjo smo zaradi bližine med potekom kviza, ki ga je preko video povezave vodil komik Sašo Stare, obiskali tudi mi.

spletni kviz osnovnih sol (11)

Vodja projekta na šoli Maja Bregar

Kot nam je med potekom kviza povedala učiteljica računalništva in koordinatorka projekta na OŠ Jurija Dalmatina Maja Bregar, se je v reševanje kviza vključil eden od štirih oddelkov 6. razreda na šoli, saj se šestošolci z učno snovjo varne rabe interneta srečujejo tudi pri predmetu računalništva: »Od tega, da se seznanjajo z nevarnostmi, ki prežijo na spletu, do tega, da ko potencialno že pride do tovrstne situacije, mladi reagirajo pravilno in ne nasedejo vsebini. Kviz poteka v živo, in sicer na način, da Sašo Stare prebere preko video povezave vprašanje ter ponudi v izpisani in govorjeni obliki vse možne odgovore, sodelujoči pa po presoji odgovorijo na enega izmed njih na tablici ali računalniku, sicer pa je odgovore možno podati tudi preko mobilnega telefona. Učenci, ki odgovarjajo vsak zase, se tudi zmotijo, ker prehitro odgovorijo, če pa premislijo, pa smo vse te teme pri učni snovi in skozi priprave na kviz že podrobno obdelali ter jim ne povzročajo težav.«

spletni kviz osnovnih sol (14)
Kviz je namreč potekal v dveh delih, nam je še povedala Bregar, in sicer je pri podiranju Guinnessovega rekorda štel sleherni odgovor učencev, naj je bil pravilen ali ne, v drugem delu pa je šlo za tekmovanje slovenskih šol, pri čemer pa so šteli zgolj pravilni odgovori na število učencev na šoli: »Pomeni, da ima naša šola, ki je velika in sodeluje z enim oddelkom 23 učenk in učencev, manjše možnosti, medtem ko ima manjša šola z enim oddelkom večje možnosti.«

Kot so nam pred kratkim sporočili iz krške šole, je sodelujočim šolam podvig – največji spletni kviz o varni rabi interneta na svetu – uspel, iz A1 Slovenija pa: "Novi rekord zdaj šteje 15225 udeležencev. Za osvojitev Guinnessovega rekorda za največji spletni kviz na svetu so šteli osnovnošolci, ki so odgovorili na vsa zastavljena vprašanja. V napetih 60 minutah je tako na vsa vprašanja odgovorilo 15225 udeležencev, kar je bilo dovolj za osvojitev rekorda, ki je doslej pripadal Britancem s 7279 udeleženci. Osvojitev rekorda je spremljal uradni sodnik Guinness World Records Richard Stenning: »Čestitke A1 Slovenija in zavodu Varni internet ter vsem osnovnošolcem, ki so danes sodelovali v osvojitvi rekorda. Kot sodnik za Guinnessove rekorde sem priča marsikateremu prelomnemu dogodku, a navdušenje in energija, ki so jo v ta rekord prinesli otroci sta bili neverjetni. Pozdravljam tudi izredno aktualno in pomembno tematiko kviza in upam, da so se učenci iz njega tudi veliko naučili,« je povedal Richard Stenning, sodnik Guinnessovega svetovnega rekorda..

Seveda ob tem iz uredništva Posavskega obzornika na vse sodelujoče ’brihte’ naslavljamo čestitke!

B. M.
« Nazaj na seznam
»