Časopis za pokrajino Posavje
19.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Soki z glasbili obdaril še podboško in brestaniško šolo

Objavljeno: Ponedeljek, 14.01.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
OŠ Podbočje-Marko Soršak Soki-20 za 20 (36)

Marko Soršak je najprej predal glasbila podboški ...

Bobnar rock skupine Elvis Jackson Marko Soršak – Soki je v okviru svojega dobrodelnega projekta 20 za 20 obiskal prvi dve šoli v občini Krško – OŠ Podbočje in OŠ Adama Bohoriča Brestanica – ter ju kot 104. in 105. šolo v Sloveniji obdaril z glasbili.

V SODELOVANJU S KPŠ

Soršak s projektom 20 za 20 že od leta 2014 opremlja slovenske šole z glasbili, že večkrat je z njimi obdaril tudi posavske šole (Sevnica, Brežice, Artiče, Dobova in Cerklje ob Krki). Tokrat je združil moči s Klubom posavskih študentov in njegovim projektom Analogni spomin za dober namen. »Z izvajanjem projekta smo na Klubu posavskih študentov pričeli decembra 2017, ko smo na Kifl fešti Posavje v zameno za polaroidne fotografije zbirali prostovoljne prispevke, nato pa je KPŠ sredstva še podvojil in jih v celoti namenil deklici Zali z Bohorja, ki je za nemoteno življenje v domači hiši potrebovala vgradnjo dvigala.
20za20_KPS_Foto_BenjaminKovac-52

... nato pa še brestaniški šoli.

V letu 2018 smo najprej s projektom na pomoč priskočili humanitarno-medicinski odpravi v Zambijo, kamor se je odpravila tudi Posavka Maša Lukež. Nato pa smo aktivisti KPŠ iskali še nek višji cilj projekta, kaj bi lahko naredili, da sočasno pripomoremo tako razvoju posameznika kot tudi lokalne skupnosti. Takrat smo se spomnili na projekt 20 za 20 in nato skozi celo leto na različnih dogodkih, tako svojih kot dogodkih drugih organizatorjev, ki smo se jim pridružili, zbirali prostovoljne prispevke, projekt pa je v določeni meri preko razpisa za doseganje ciljev lokalnega programa za mladino 2016–2019 podprla tudi Občina Krško. Do konca leta 2018 nam je uspelo zbrati dovolj sredstev, da lahko danes skupaj s Sokijem obdarili kar dve osnovni šoli - Osnovno šolo Podbočje in Osnovno šolo Adama Bohoriča Brestanica,« je povedala predsednica KPŠ Tina Šoln.
 
PODBOŠKI IN BRESTANIŠKI ŠOLI PODARIL BOBNE IN CAJONE
 
V ponedeljek dopoldne sta na obeh šolah potekali slovesni predaji glasbil. Na obeh šolah so učenci in učenke najprej pripravili glasbeno-pevsko-plesni program, nato pa jim je Soršak predal glasbila – bobne in po dva cajona. Ob tem je z nekaj učenci in učenkami izvedel 'hitri tečaj' bobnarskih osnov, vsem pa zaželel, naj jim glasbila dobro služijo in popestrijo glasbeni pouk. Soršak je ob številki 100 šol razmišljal, da bi s projektom zaključil, a se je odločil, da bo nadaljeval. »Ker vem, da je to moje poslanstvo in ko vidim, kako so hvaležni in veseli novih glasbil, gremo naprej,« je dejal. Naprej ga ženejo tudi pozitivni odzivi: »Odzivi iz šol pridejo zelo hitro, najlepše pa je, ko slišiš, da so zaradi tega nastali novi šolski bandi, da so se začeli z glasbo ukvarjati tisti, ki prej z njo niso imeli stika. Lepe stvari slišim tudi od učiteljev in staršev, ki pravijo, da otroci zaradi tega izboljšajo tudi ocene v šoli, imajo boljšo interakcijo z učitelji in so manj agresivni,« še pravi Soršak.

P. P., foto: P. P. in Benjamin Kovač

 
« Nazaj na seznam
»