Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šolski čebelnjak, mini amfiteater, zelini vrt

Objavljeno: Ponedeljek, 27.06.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
SS Sevnica, mini amfiteater  (16)

Prostor povezovanja, učenja in kulture

Pri Srednji šoli Sevnica so v petek dopoldan na razstavnem prostoru lesenih skulptur (pred več kot desetletjem so jih ustvarili dijaki srednje šole iz debel posekanih kostanjev, ki so bili mnogo desetletij del sevniškega drevoreda ob reki Savi, a mogočna drevesa so bila posekana ob začetku gradnje HE Arto – Blanca) predali namenu mini amfiteater. Ta bo odslej nudil možnost preživljanje prostega časa v objemu zelene narave s pogledom na Savo. V bližini stoji še premakljiv čebelnjak, izdelek dijakov izobraževalnega programa mizar, ter mini zeliščni vrt, ki so ga uredili v cvetličnih koritih v letošnji pomladi.

Na Šolskem centru Krško-Sevnica so v obdobju od oktobra 2019 do leta 2022 izvajali mednarodni Erasmus projekt pod naslovom Zgradimo bivališče prihodnosti. V projektu je sodelovalo več kot 30 učiteljev in 150 dijakov iz šestih splošnih in strokovnih šol Francije, Portugalske, Italije, Slovenije, Estonije in Avstrije.

PREVOZNI ČEBELNJAK, MINI AMFITEATER IN ZELIŠČNI VRT

SS Sevnica, mini amfiteater  (12)

Mini amfiteater za druženje, počitek, branje ...

Izdelek, lesen prevozni čebelnjak, je plod truda Šolskega centra Krško – Sevnica ter zunanjih partnerjev in vključuje uporabna znanja iz različnih panog, ki v enem izdelku združijo svoje prednosti. »V našem šolskem centru smo povezali različne učne vsebine iz programov, ki jih poučujemo na različnih lokacijah centra. Uporabnost in oblikovanje lesa, za Slovenijo strateškega materiala, spoznavajo dijaki v programu mizar, projekt pa je razširjen tudi na druge programe, kot so elektro, računalništvo in strojništvo. Prevozni čebelnjak bomo tehnološko nadgradili z merilnimi inštrumenti, ga elektrificirali in ga povezali z uporabnikom, ki bo lahko on-line spremljal in kontroliral stanje čebel in čebelnjaka. Celotna konstrukcija je narejena iz križno lepljenih plošč, ki so izredno dober lesni polprodukt za izdelavo najkvalitetnejših lesenih hiš. V ta čudovit prostor bi lahko dodali čebele, ki s svojo aktivnostjo v naravi pomembno vplivajo na proizvodnjo hrane, raznih industrijskih surovin, kakor tudi na človekovo zdravje in druge dejavnike življenja,« je tekla predstavitev izdelka, ki je plod dobrega sodelovanja.

Poleg čebelnjaka stoji še manjša učilnica na prostem – mini amfiteater, ki je prijeten kraj za počitek, druženje, branje, prireditve na prostem itn. – in zeliščni vrt z oznakami zasajenih zelišč. »V okviru istega projekta smo zasadili medovite rastline v betonska korita, v katerih so v minulih letih cvetele rože. Dijaki smo rastline že prej z aplikacijo Plant.net spoznavali pri predmetu družboslovje. Pred svetovnim dnevom Zemlje, 22. aprila, smo od doma prinesli sadike medovitih trajnic. Korita smo opleli, dodali svež humus in zasadili rastline: meliso, drobnjak, ameriški slamnik, sivko, žajbelj, mačeho, ognjič, zimzelen, iris, narciso, plazeči rožmarin, šentjanževko, bradatec in šetraj. Za lažjo prepoznavnost smo jim dodali tablice z imeni rastlin,« je opisovala nove ureditve in pridobitve dijakinja Hana.

Na odprtju sta nekaj spodbudnih besed izrekla ravnatelj sevniške srednje šole Matjaž Prestor in župan Srečko Ocvirk, dijak Martin je zaigral na harmoniko znano Slakovo skladbo Čebelar, nato je sledila podelitev spričeval dijakom in dijakinjam izobraževalnega programa mizar in frizer ob uspešnem zaključku triletnega šolanja. Nekateri bodo šolanje nadaljevali, a na Srednji šoli Sevnica so veseli, ker bo v jesenskem času začela z obiskovanjem izobraževalnega programa frizerski tehnik prva generacija vpisanih.

S. R.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

05.05.2020 | Redakcija

Žganje je imelo boljši okus

23.03.2021 | Redakcija

Zgradili so ga Napoleonovi vojaki