Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sončkov pohod in dobrote iz krušne peči

Objavljeno: Ponedeljek, 09.11.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC00020
V mesecu oktobru je Društvo Sonček Posavje izvedlo že večkratni pohod iz Brestanice do  Senovega. Tokratni pohod je potekal po novourejeni kolesarski poti, končal pa se je z domačimi  dobrotami iz krušne peči, katere so pripravili člani Turističnega društva Senovo.

Čeprav je prvotni pohod potekal po glavni cesti ali pločnikih, so se tokrat odločili, da poteka po kolesarski poti in tako, kot je dejala predsednica društva Sonček Posavje Nataša Solomun, ugotovili, da so vsi dovozi, klančine s pločnika na cesto za vožnjo z invalidskimi vozički zelo primerni, hkrati pa tudi za samostojnost invalidov po tej kolesarski poti. Pot ali druženje se je končala pred zunaj pozidano krušno pečjo na Senovem, kjer so nas člani Turističnega društva Senovo pogostili s toplimi domačimi dobrotami.
DSC00284

Po izjavi  Ivana Šturbeja je to še edina peč na Senovem, ki je ostala v nekdanji Uradniški koloniji na Senovem. Ko se je l. 1986 preselil na Senovo, je bila skoraj v razsulu ,zato je poskušal dobiti pomoč za obnovo pri nekdanjem direktorju rudnika, potem pri nekdanji stanovanjski skupnosti, vendar brez uspeha. Mnogo kasneje, l. 2007, je uspel dobiti pomoč. Skupaj s predsednikom Antonom Petrovičem in člani Turističnega društva Senovo so obnovili peč in tako je lahko Ivan začel peči v njej. Kasneje se mu je pridružil še (žal je pokojni) Matjaž Sotler -Šeš, sedaj jo večinoma uporablja Turistično društvo Senovo ob raznih prireditvah.

Društvo za cerebralno paralizo Sonček Posavje se zahvaljuje Občini Krško, ki prepoznava naše potrebe, Turističnemu društvu Senovo, ker so ob svetovnem dnevu cerebralne paralize tako invalidnim članom Društva Sonček Posavje kot vsem ostalim invalidom pomagali, da smo še bolj vidni, prepoznavni, nič drugačni od zdravih ljudi kljub prilagoditvam. V našem društvu se vseskozi trudimo, da smo čim bolj aktivni in s projektom »Mar nam je za skupnost« smo našim članom nudili dodatne aktivne projekte.

Vir: Društvo Sonček Posavje
 
« Nazaj na seznam
»