Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sončkova kolonija na kmetiji Zevnik

Objavljeno: Četrtek, 24.09.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
20200813_151354
Društvo za cerebralno paralizo Sonček Posavje je v mesecu avgustu izvedlo samostojno zdravstveno terapevtsko kolonijo na kmetiji Zevnik na Čatežu.

Na lokacijo se vračamo že več let, saj naši sončki tu neizmerno uživajo. Programa se je samostojno udeležilo 22 otrok in odraslih s cerebralno paralizo in ostalimi motnjami v razvoju. Program je bil prilagojen glede na ukrepe NIJZ-ja in seveda po starostnih skupinah. V času kolonije se je vsakodnevno izvajala hipoterapija, kopanje na Čatežu, pomagali so skrbeli za živali, spoznavali življenje na kmetiji in izvajali inkluzijo in integracijo saj so v popoldanskem času kmetijo obiskali tudi drugi "zdravi" otroci, za kar smo vsi zelo hvaležni, kajti zelo pomembno je, da nas sprejemajo, da pristopijo do nas, da spoznajo, da nismo nič drugačni kljub temu, da imamo posebne prilagoditve.
20200813_112757
Velik poudarek smo dajali tudi na samostojnosti, učili smo se priprave hrane, osebne higiene, oblačenje, slačenje ... skupinsko druženje in priprave na kasnejše samostojno življenje. Skupaj smo preživeli čudovit - igriv teden, resnično smo se imeli lepo. Iz vsega srca hvala vsem prostovoljcem, ki so si vzeli svoj prosti čas in nam pomagali pri izvedbi citiranega programa. Brez njih nam ne bi uspelo, saj potrebujemo ogromno ljubečih in čutnih ljudi, in hvaležni smo da jih imamo. 

Nataša Solomun, predsednica društva za cerebralno paralizo Sonček Posavje
« Nazaj na seznam