Časopis za pokrajino Posavje
4.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sončno nedeljsko dopoldne na Banovo domačijo privabilo več kot 300 obiskovalcev

Objavljeno: Torek, 19.09.2023    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Aktivna nedelja na Banovi domačiji-73

Na Banovi domačiji v Artičah je bilo v minulem nedeljskem dopoldnevu živahno.

Minulo nedeljo je bilo na Banovi domačiji v Artičah precej aktivno in kulinarično obarvano dopoldne. Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice je skupaj s Turističnim društvom Artiče organiziral dogodek s pestrimi aktivnostmi v sklopu tradicionalnih Artiških dni, letos pa se je dogodek prvič priključil tudi aktivnostim znotraj Evropskega tedna mobilnosti.

Prvi obiskovalci so na prizorišče prišli že zgodaj zjutraj in pričeli s pripravo golaža. Vseh šest ekip, ki so se potegovale za naziv najboljšega golaža, je pokazalo svoje spretnosti s kuhalnicami, a na koncu je zmago slavila ekipa »Kvartet za pet«, ki je strokovno komisijo prepričala z edinstvenim okusom golaža.
Aktivna nedelja na Banovi domačiji-54

Pohodniki po Artiški sadjarski poti


Sledila je delavnica s prikazom tradicionalne peke domačega kruha, ki jo je izvedla Mojca Florjanič, ena izmed zmagovalk letošnjega Tekmovanja v peki domačega kruha, ki je potekalo junija, nato pa so se po uvodnih pozdravih organizatorjev in uvodni glasbeni točki Mešanega pevskega zbora KUD Oton Župančič Artiče vsi zbrani pohodniki odpravili na slabih 11 kilometrov dolg pohod po Artiški sadjarski pešpoti, za družine je bil organiziran tudi krajši voden pohod.
Aktivna nedelja na Banovi domačiji-17

Delavnico s prikazom tradicionalne peke domačega kruha je izvedla Mojca Florjanič.


Da pohodniki niso bili lačni in žejni, so poskrbeli na več postojankah ob poti, več kot 150 pohodnikov pa je aktivno nedeljo zaključilo s pogostitvijo z golažem in z zabavnim programom Nagajivih muzikantov ob prihodu nazaj na Banovo domačijo.
Aktivna nedelja na Banovi domačiji-77

Sodelujoči pri kuhanju golaža


Za najmlajše so poskrbele animatorke iz Mladinskega centra Brežice, osebje iz Posavskega muzeja Brežice in Športno društvo Breza z mobilno plezalno steno, ves čas trajanja dogodka pa je bila obiskovalcem na voljo za ogled tudi odprta Sadjarska zbirka Posavja.

Vir: ZPTM Brežice
Fotografije: Luka Rudman, Anton Hruševar
« Nazaj na seznam
»