Časopis za pokrajino Posavje
18.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Spominski pohod po stezah odpora na Malkovcu

Objavljeno: Torek, 13.08.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMG_9115
Krajevna organizacija borcev za vrednote NOB Tržišče je 3. avgusta ob podpori Krajevne skupnosti Tržišče, Turističnega društva Tržišče, Skupnosti borcev 1. dolenjskega partizanskega bataljona, Občine Sevnica in KŠTM Sevnica izvedla tradicionalni spominski pohod po stezah odpora na Malkovcu.

Pohod je posvečen spominu na požig vasi in poboj 7 talcev 2. avgusta 1942, ki so ga zagrešili italijanski fašisti. Malkovec s sosednjimi vasmi je položil na oltar domovine življenja 51 padlih partizanov, talcev in drugih žrtev okupatorja in domačih izdajalcev. Njihova imena so napisana na spomeniku na Malkovcu.
IMG_9248


Na pohod smo krenili od spomenika padlim borcem in žrtvam fašističnega terorja na Malkovcu. Pot nas je vodila po grebenu nad malkovškimi vinogradi do Slančjega vrha. Nato smo se po stezi prvih partizanov Duletove čete spustili najprej na Laze in nato v Čehnarjevo dolino, kjer smo bili priča pravemu partizanskemu mitingu. Vrnili smo se prek Kompolce, kjer smo pri Blažičevi zidanici nadaljevali z mitingom in prijetnim druženjem. Na poti do parkirišča smo se ustavili še pri spominskem obeležju na Prijateljevi vili.

Dogodke med leti 1941 in 1945 sta slikovito opisovala tovariš Milan Gorjanc, član predsedstva ZZB za vrednote NOB in naš član, ter domačin Alojz Povšič. Uniformirani pripadniki Skupnosti borcev 1. dolenjskega partizanskega bataljona so zagotovili častno stražo pri spominskih obeležjih. Z recitacijami partizanskih in domoljubnih pesmi so pohod obogatili tovariši in tovarišice: Tit Turnšek, Jelka Robar, Jolanda Lenič, Terezija Potočar in Stane Gorenjc. Da so se slišale partizanske in slovenske pesmi sta poskrbela harmonikarja Tadej Pungerčar in Slavko Jerman z ženo. Podžupan občine Sevnica Janez Kukec nas je pozdravil na razgledni točki Laze. Na zanimiv način nam je predstavil občino Sevnica s poudarkom na lepotah in zanimivostih Malkovca  z okolico. Izpostavil je pomen ohranjanja spominov na preteklost.

Na vseh točkah smo bili tudi bogato pogoščeni, za kar so zaslužne članice Aktiva kmečkih žena Tržišče in  domačini, ki so prispevali hrano in pijačo. Za prevoz starejših pohodnikov so poskrbeli člani Duletove čete iz Društva ljubiteljev starih vozil Hrast.

Namesto zaključka: Pogled nazaj nam riše poti naprej. Če si želite preživeti prijeten in zanimiv dan med lepimi malkovškimi griči, se nam naslednje leto pridružite.
 
Marjan Povšič
« Nazaj na seznam