Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Spominski srečanji na Vodenicah in Ložcah

Objavljeno: Četrtek, 15.07.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
vodenice2

Polaganje vencev k spomeniku na Vodenicah

Na povabilo OO ZB za vrednote NOB Kostanjevica na Krki smo se udeležili spominskega srečanja na Vodenicah.

Spominsko srečanje so organizirali Občina Kostanjevica na Krki, Združenje borcev za vrednote NOB Krško, Občinska organizacija ZB NOB Kostanjevica na Krki in Policijsko veteransko društvo Sever Posavje, ki so pripravili tudi pester spremljajoči program v spomin na komandanta Kambiča in soborce, ki so padli v belogardistični zasedi 1. junija 1943 ter spominu na organiziran upor gorjanskega območja. Člani organizatorjev so položili spominske vence pri spomeniku.
vodenice3

Preds. ZB NOB Krško Tone Petrovič predaja Jakobu Gašpirju, preds. OO ZB Kostanjevica srebrno plaketo ZZB NOB Slovenije za svojo izjemno sposobnost vodenja organizacije.V kulturnem programu so sodelovali: Spominska enota I. Dolenjskega partizanskega bataljona, Peter Dirnbek – kantavtor, Ajda Lea Jakše, Jakob Zaman Jelenič in Urban Jakše ter recitatorji. Predsednik OO ZB za vrednote NOB je ob tej priložnosti prejel srebrno plaketo Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Jakobu Gašpirju, predsedniku OO ZB Kostanjevica na Krki, za izjemno sposobnost vodenja krajevne borčevske organizacije.

ložce

S slovesnosti na Ložcah

3. julija je spominsko srečanje potekalo tudi na Ložcah na Bohorju. V KO ZB za vrednote NOB Senovo namreč izmenično, vsako drugo leto, organizirajo spominski svečanosti na Ložcah (Dobrova) in Jevši (Reštanj) na Bohorju. Srečanji potekata v počastitev tragičnih dogodkov v navedenih zaselkih in v počastitev dneva borca. Letošnja prireditev je, v skladu z navodili NIJZ, potekala ob prisotnosti praporščakov in članov veteranskih organizacij (ZVVZS, ZSČ, PVD Sever in borčevskih organizacij), častne straže slovenske vojske, pripadnikov 1. spominskega dolenjskega partizanskega bataljona, številnih domačinov in gostov potekala na partizanskih Ložcah na Bohorju.

ložce2

Podelitev priznanj

V spomin na pet ustreljenih aktivistov OF so program izvedli: solista Nina Pisek in Marko Železnik ob spremljavi Janka Avsenaka, PO DKD Svoboda Senovo in recitatorji z besedilom Irene Škoberne. Slavnostni govorec, tovariš Milan Gorjanc, je s podanim govorom predstavil vrhunsko zgodovinsko uro s pregledom dogodkov iz naše zgodovine iz obdobja 1941/45 in osamosvojitvene vojne. V imenu KO ZB za vrednote NOB so bila podeljena priznanja podjetju Centrus d.o.o., Luciji Golob in Ivanu Šturbeju,
predsednik ZB za vrednote NOB Krško Anton Petrovič pa je Ani Breznikar, Boštjanu Golobu, Božu Kosalcu, Bojanu Petroviču ter Ani Tubeishat podelil bronaste plaketa za večletno uspešno delovanje in širjenje idej in vrednot borčevske organizacije. Program se je zaključil s pozdravom Smrt fašizmu - svoboda narodu in s tovariškim srečanjem.

Vir: ZB NOB Krško
« Nazaj na seznam
»