Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Spoznavanje gasilskega dela in ravnanja v primeru požara

Objavljeno: Torek, 23.11.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
AKZ Trzisce, gasenje pozara (7)

V mesecu požarne varnosti je PGD Tržišče pripravilo prikaz uporabe in gašenja z gasilnikom za članice AKŽ Tržišče.

Ob letošnji 30-letnici delovanja Aktiva kmečkih žena Tržišče in ob odprtju novih prostorov s kuhinjo smo članice od PGD Tržišče v dar prejele gasilni aparat.

V oktobru, mesecu požarne varnosti, so nam tržiški gasilci pripravili prikaz uporabe in gašenja z gasilnikom. Članice aktiva smo se zbrale pri Gasilskem domu Tržišče, kjer nas je prijazno sprejel in nagovoril predsednik PGD Tržišče Janez Pungerčar. Poveljnik PGD Tržišče Dušan Hočevar je teoretično predstavil, kako ravnati in kaj storiti v primeru požara v kuhinji ter poudaril, da je treba v primeru požara najprej poskrbeti za lastno varnost in takoj poklicati na pomoč na številko 112. Sledil je še praktični del. Na travi sta podpoveljnik in podpredsednik zanetila ogenj. Poveljnik je prikazal aktivacijo gasilnega aparata in nato še pravilno gašenje. Vse članice aktiva smo se z malce strahu preizkušale pri gašenju ognja. Gasilci so nam omogočili tudi klic v Regijski center Brežice. Medtem ko odgovarjamo na zahtevana vprašanja, kdo kliče, kje in kaj gori, ali je še kdo v nevarnosti in podobno, se hkrati aktivira gasilska enota za pomoč in tako v najkrajšem času gasilci prihitijo na kraj požara. Za zaključek smo si ogledale še gasilsko vozilo z vso njegovo opremo.

GD Tržišče se zahvaljujemo za lepo izpeljano in poučno gasilsko vajo. Pridobile smo veliko koristnih napotkov, kljub temu pa si želimo, da gasilnega aparata nikoli ne bi bilo treba uporabiti.

AKŽ Tržišče, Fani Borštnar

 
« Nazaj na seznam
»