Časopis za pokrajino Posavje
28.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sprehod od Toporišičevega trga do Toporišičeve rojstne hiše

Objavljeno: Ponedeljek, 12.10.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
strokovni_sprehod_od brezic_do_mosteca (25)

Udeleženci pohoda pri vaškem vodnjaku

V sobotnem dopoldnevu je Društvo za oživitev mesta Brežice organiziralo strokovni sprehod od Brežic do Mosteca oz. od Trga Jožeta Toporišiča do njegove rojstne hiše na Mostecu. Namen dogodka je bil po besedah predsednice društva Anite Radkovič predvsem povezati se z drugimi skrbniki dediščine in povezati mesto z drugimi kraji občine.

Sprehod so udeleženci začeli na Toporišičevem trgu, v parku pred Domom kulture Brežice in cerkvijo sv. Roka, od koder so se najprej z avtomobili odpravili do nasipa ob Savi, po njem pa nato peš proti Mostecu. Vmes so se ustavili še ob savskih brzicah, ki jim domačini pravijo pečine.
strokovni_sprehod_od brezic_do_mosteca (20)

Predsednica Društva za oživitev mesta Brežice Anita Radkovič pred Toporišičevo spominsko tablo

Ob prihodu na Mostec so se za nekaj časa ustavili pri rojstni hiši jezikoslovca dr. Jožeta Toporišiča, na kateri je tudi spominska plošča, v njej pa prebiva Toporišičeva svakinja Reza Toporišič, ki je udeležence sprehoda pozdravila v družbi z jezikoslovčevo nečakinjo Ivano Baškovič, sicer ravnateljico OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, ter nekaterimi Moščankami in Moščanci, med katerimi sta bila tudi Irena Majce in Dušan Blatnik, člana Civilne pobude v spomin akademiku dr. Jožetu Toporišiču. Za trenutek so postali tudi pri enem od vaških vodnjakov (štirni), kjer so, kot je razložila domačinka Tina Škaler, letos s pomočjo vaških otrok uredili kulturni kotiček z dvema knjigobežnicama in razstavljenimi izdelki otrok – lutkami iz kuhalnic na temo zgodbe o Mojci Pokrajculji. Otroci Mosteca, kot so se poimenovali, so sami prebarvali tudi klop, na katero se lahko mimoidoči usedejo, vzamejo kakšno knjigo iz knjigobežnic ali pa preprosto opazujejo okolico vasi Mostec.

strokovni_sprehod_od brezic_do_mosteca (12)

Reza Toporišič se je pohodnikom zahvalila za obisk in predstavila tudi dve svoji pesmi.

Kot je še dejala Radkovičeva, se po uspešnem Toporišičevem letu (2015–2016) odvijajo različne aktivnosti, predvsem pa je pomembno povezovanje sorodnih pobud, kot je Civilna pobuda v spomin akademiku dr. Jožetu Toporišiču s prizadevanjem Društva za oživitev mesta Brežice. S sprehodom so obeležili tudi njegov rojstni dan (11. 10. 1926–9. 12. 2014). Pohodniki so se nato spet odpravili proti izhodiščni točki, še prej pa se sprehodili še mimo broda na Mostecu in po Strugi, nekdanjem rokavu Save.

R. R., foto: R. R., A. Radkovič in D. Lipej

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte