Časopis za pokrajino Posavje
12.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv
NUJNO OBVESTILO: Nedeljska elektro dela

Srčni tekači združili moči za nove defibrilatorje, tudi v Krškem

Objavljeno: Petek, 11.10.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Marko Potrc in Nives Oresnik

Marko Potrč in Nives Orešnik

Bliža se 24. Volkswagen Ljubljanski maraton, eden najbolj množičnih športnih dogodkov v Sloveniji, ki bo 26. in 27. oktobra združil tekaška srca. Tekači se pred tem praznikom športa udeležujejo številnih priprav, letos pa lahko svojo tekaško energijo usmerijo tudi v dober namen.

Volkswagen je kot generalni sponzor maratona tekačem omogočil trening na treh e-stezah, ki generirajo elektriko. Tekači so lahko v zvezdniški družbi s svojim tekom prispevali k zbiranju sredstev za sedem novih defibrilatorjev. Podjetje Porsche Slovenija z blagovno znamko Volkswagen jih bo namestilo v tiste slovenske kraje, kjer defibrilatorjev trenutno primanjkuje. Projektu, ki poteka pod sloganom »S srcem pri teku«, so se pridružili znani Slovenci, ki so tudi sami zapriseženi tekači. Za defibrilatorje tečejo srebrna olimpijka Sara Isakovič, glasbenik Anže Zavrl, amaterska tekačica Urška Ahac, televizijska voditeljica Mojca Mavec in voditelj Marko Potrč. Pridružili so se jim številni tekaški navdušenci, dobrodelnost pa je bila pri tem še dodatna spodbuda.
 
Defibrilatorji rešujejo življenja, ko štejejo sekunde

Srčni zastoj letno doživi približno 1600 Slovencev, v povprečju štirje na dan. V takšnih primerih je ključnega pomena hitra in odločna pomoč, saj se z vsako izgubljeno minuto možnost preživetja zmanjša za 10 odstotkov. Ko opazimo, da se nekdo v naši bližini zgrudi in ne zatipamo srčnega utripa, mora biti prvi korak masaža srca z močnimi, ritmičnimi pritiski na prsni koš. Hkrati je treba angažirati mimoidoče: nekdo naj pokliče telefonsko številko za klic v sili 112, nekdo drug pa poišče najbližji avtomatski zunanji defibrilator. 
 
Defibrilator je prenosna elektronska naprava, ki samodejno zazna motnjo srčnega ritma in lahko z električnim sunkom ponovno požene srce. Uporaba defibrilatorja je varna in zelo preprosta za vsakogar, saj v slovenščini glasovno usmerja uporabnika. Če se defibrilacija začne od 3 do 5 minut po nenadnem srčnem zastoju, se možnost preživetja poveča za od 50 do 70 odstotkov.
 
Avtomatske defibrilatorje pogosto najdemo v bližini javnih stavb: trgovskih centrov, poslovnih stavb, bank, gasilskih domov … Volkswagen bo sedem novih defibrilatorjev, katerih nakup bodo spodbudili tekači na e-stezah, namestil v kraje po vsej Sloveniji, kjer jih je trenutno manj: to so Jezersko, Ilirska Bistrica, Kočevje, Krško, Puconci, Bohinj in Kanal.

Vir: Taman
 
« Nazaj na seznam