Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Srčniki« bodo 7. oktobra zbrani v Brežicah

Objavljeno: Petek, 29.09.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
IMG_20230527_132634

Z letošnjega majskega pohoda članov društva na Kum

Ob današnjem svetovnem dnevu srca bodo po državi potekale številne zdravstveno-preventivne dejavnosti, Društvo za zdravje srca in ožilja, podružnica Posavje, pa bo 7. oktobra v Brežicah prvič tudi gostitelj vseslovenskega srečanja članov društev za zdravje srca in ožilja.

Hodeči nogomet, program Veš, kaj ješ, pohod ...

Naslednjo soboto bodo od 12. ure dalje za udeležence srečanja, ki je skupna akcija tako matičnega Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije kot posavske podružnice, na voljo različne dejavnosti (večina dogajanja bo v Posavskem muzeju Brežice): hodeči nogomet, program Veš, kaj ješ (študentke iz Ljubljane bodo predstavile telefonsko aplikacijo, ki informira o hranilni sestavi živila), pohod v bližnjo okolico (čez železna mostova in do nasipa ob HE Brežice), zaključek pa bo ob 16. uri s koncertom in druženjem na brežiškem grajskem dvorišču. Predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, podružnice Posavje, Franc Černelič upa, da bo udeležba na srečanju številčna (povabljeni so člani vseh 16 društev po Sloveniji) in bo navzoče izbrana lokacija navdušila do te mere, da se bodo še kdaj radi vrnili v Brežice.
Franc Černelič (1)

Franc Černelič

Sicer pa, kot priznava Černelič, jim v posavski podružnici število članov pada, trenutno jih imajo 384, bilo pa jih je tudi že čez 500. »Naši člani se starajo, zato moramo narediti generacijski premik,« pravi. Vsako leto organizirajo osem do deset zdravstvenih predavanj, ki se jih člani lahko udeležijo in se seznanijo z zdravniki predavatelji, pa tudi osem do deset sobotnih pohodov po Sloveniji, ki so namenjeni predvsem preventivi, gibanju, ohranjanju kondicije. Poleg tega imajo kar nekaj kulturnih dogodkov, med katerimi je tudi vsakoletna obeležitev svetovnega dneva srca.

Srečanja so tudi priložnost za medsebojne pogovore

Černelič ob tem izpostavi čedalje višje cene storitev (prevoz, hrana …) in glede na to, da je med njihovimi člani veliko družin, je ob predpostavki, da se dogodkov udeležuje več družinskih članov, strošek zanje velik. Društvo se financira s članarino, občinskimi sredstvi na podlagi razpisov (rast pomoči je sicer bistveno nižja od rasti stroškov), donacijami posameznih organizacij in članov, ki prihajajo iz celotnega Posavja, predvsem pa iz občin Krško, Brežice in Sevnica, nekaj jih je tudi iz Kostanjevice na Krki. Na drugih koncih Slovenije se tudi promovirajo z majicami, broškami, zapestnicami itd. V posavski podružnici kot eno redkih društev v Sloveniji podeljujejo tudi priznanja predavateljem za predavanja, najaktivnejšim članom in vsake toliko časa tudi priznanje Srce Posavja, navaja Černelič.
IMG_20230610_084358

Med junijskim pohodom od Loke pri Zidanem Mostu do Radeč

Po njegovih besedah je na njihovih srečanjih, naj bodo to predavanja ali pohodi, poleg družabnega dela tudi priložnost za medsebojne pogovore o boleznih, težavah itd., kar je zelo koristno ter se s tem ustvari tudi zaupljivost med stroko in člani društva. Omeni, da je naslednje leto za društvo tudi volilno, tako da se bo treba pripraviti tudi na morebitno menjavo vodstva.

Preko društva je lažje vprašati zdravnike

Černelič ob tej priložnosti apelira na vse tiste, ki se soočajo z določenimi srčno-žilnimi boleznimi in se morda v situaciji, ko potrebujejo kakšno pomoč ali nasvet, sami ne znajdejo najbolje, da se obrnejo na društvo, kjer vse poteka veliko bolj organizirano in se da lažje priti do informacij ter z vprašanji tudi osebno do zdravnikov, prav tako pa se z organiziranimi pohodi skrbi za preventivo. Geslo letošnjega svetovnega dneva srca je S srcem spoznaj svoje srce. Vsak lahko ukrepa in ima nadzor nad svojim dobrim počutjem. Svetovni dan srca je opomnik nam vsem, da bolje poskrbimo za svoje srce. Z majhnimi spremembami v našem življenjskem slogu lahko premagamo srčno-žilno bolezen ali jo prestavimo v čim kasnejše življenjsko obdobje, so med drugim zapisali v poslanici ob svetovnem dnevu srca.

Rok Retelj, foto: arhiv društva

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 28. septembra 2023.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»