Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Srečanje nekdanjih radijcev in radijk

Objavljeno: Petek, 31.01.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Radijsko srecanje Radia Sevnica 2020 (30)

Srečanje nekdanjih ustvarjalk in ustvarjalcev radijskega programa Radia Sevnica je obudilo mnogo spominov in tudi željo, da bi lokalna radijska postaja ponovno začela delovati (foto: V. Močivnik).

V Gostišču Močivnik v vasi Okroglice v sevniški občini je preteklo soboto potekalo radijsko srečanje vseh tistih, ki so bili krajši ali daljši čas zgodbe v delovanju Radia Sevnica. Le-ta bi lanskega 31. decembra, če bi še vedno deloval, obeležil abrahama, a je svoja vrata zaprl leta 2004.

VOJAŠKA VAJA OSTALA V NEPOZABNEM SPOMINU

Srečanje nekdanjih sodelavk in sodelavcev sevniške lokalne radijske postaje je prebudilo nešteto prijetnih spominov, prisrčnih stiskov rok in tudi objemov, kajti, kot so dejali tisti, ki so se odzvali vabilu – na radiu so bili več kot sodelavci, bili so tudi prijatelji, ki so radi družili tudi izven radijskih prostorov.

Radijsko srecanje Radia Sevnica 2020 (11)

Glas Mojce Prosenc je mogoče slišati na radijskih valovih in v televizijskih reklamah, Cveta Šeško pogosto vodi prireditve, Bernarda Žarn je uveljavljena TV voditeljica.

Eden izmed spominov je bil povezan z vojaško vajo, s katero so bili seznanji prebivalci in prav tako radijci, a kljub temu so se dogajala presenečenja. »Ko smo zjutraj prihajali v službo, je bi radio obkoljen s tanki, na strehi garaž nasproti radijskega bloka so v snegu ležali oboroženi vojaki. V radijske prostore smo vstopili brez težav in tudi ničesar nismo posumili, ko je vstopil mladenič s potovalko, ki je želel naročiti radijsko čestitko za staro mamo. Plačal je čestitko in zaprosil, če gre lahko na stranišče. Tam se je v trenutku preoblekel, se namazal z maskirno barvo, vzel v roke puško ter sredi programa vstopil v studio, kjer je takrat za mikrofonom sedela Cvetka Šeško. Nenadoma so radio zavzeli še drugi oboroženi vojaki in zahtevali od voditeljice radijskega programa, da preko mikrofona razglasi izredno stanje ter se umakne iz studia, ki je bil poslej v rokah sovražnikov. Cvetka je upoštevala navodila in v spremstvu oboroženega vojaka odšla iz studia. Vzeli so jo za talko, jo postavili na stopnišče, ki je vodilo v gornje nadstropje, odprli okno in v njo uperili puško – v opomin vsem, da je zadeva resna. Vojaki se niso ozirali na solze, ki jih je točila Cvetka, saj je želela oditi na vlak in v šolo, kjer je imela pomemben izpit. Številne prošnje in solze niso pomagale, vojaki so bili nepopustljivi, a na koncu so se nemočnega dekleta vendarle usmilili in v zameno za talca vzeli tonskega tehnika Ivana Poplasa. Okrog 15. ure se je vaja končala. Čez nekaj dni smo po pošti prejeli prijazno pismo. Pisal nam je ’terorist’, tisti, ki je naročil čestitko in nas nato presenetil s puško v roki. V opravičilo in zahvalo nam je poslal malo maskirne barve, ki smo jo občudovali po končani vaji,« se je spominjala Nada Černic Cvetanovski, takratna urednica Radia Sevnica; Cvetka Šeško pa je pripomnila, da je morda ravno ta vaja vplivala na to, da se je kasneje odločila za delo v Slovenski vojski.

PRVO RADIJSKO SREČANJE PO 15 LETIH UKINITVE RADIA SEVNICA

Radijsko srecanje Radia Sevnica 2020 (13)

Lastniku gostišča Vidku Močivniku se je izpolnila želja, da je lahko spregovoril s TV voditeljico Bernardo Žarn.

Prvega srečanja se je udeležilo 35 »radijcev« in 35 let je deloval tudi Radio Sevnica, ki je mnogim mladim omogočil spoznavanje dela pred radijskim mikrofonom – med drugim tudi novinarki v športni redakciji TV Slovenije Bojani Knez, ki je pozdrave poslala s polfinalne tekme 14. evropskega rokometnega prvenstva, ki se je ravno na dan omenjenega srečanja odvijal med slovensko in norveško rokometno reprezentanco.

S. R., foto: B. Colarič, S. Radi


 
« Nazaj na seznam