Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Starejši, na cesti bodite vidni – bodite previdni!

Objavljeno: Ponedeljek, 11.11.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC09752
V temnem jesenskem in zimskem času, ko se vidnost pešcev v cestnem prometu bistveno zmanjša, se poveča tudi nevarnost gibanja starejših v njem. Staranje samo po sebi spreminja psihofizične sposobnosti starejših ljudi in jim večkrat povzroča probleme na cesti, saj je promet vse gostejši in večkrat neprijazen do starejših udeležencev v cestnem prometu.

Zaradi vseh navedenih  razlogov so Zveza društev upokojencev Slovenije – Komisija za tehnično kulturo v sodelovanju z Društvom upokojencev Brežice, Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Postajo policije Brežice in Večgenercijskim centrom Brežice 6. novembra, v Mladinskem centu Brežice organizirali preventivno delavnico z naslovom Starejši pešci varni v prometu. Namen je bil ozaveščanje o pomembnosti varne udeležbe v prometu starejših pešcev in priporočila, kako lahko starejši sami prispevajo k boljši varnosti v prometu.
DSC09726


Predsednica DU Brežice Jožica Sušin in nova podžupanja občine Brežice Mila Levec sta številne udeležence delavice pozdravili, Branko Suhadolnik iz ZDUS-a pa je predstavil naloge društva upokojencev pri skrbi za varno udeležbo starejših v cestnem prometu ter prikazal promo spot AVPo uporabi odsevnih teles v pogojih slabe vidljivosti v cestnem prometu.
DSC09745


Pomočnik komandirja Policijske postaje Brežice in predstavnik občinskega Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Aleš Lorber je podal nekaj nasvetov za varnost starejših pešcev in aktivnosti policije na tem področju. Prezentacijo je obogatil z  video posnetki in fotografijami. Predstavil je statistiko prometne varnosti in nezgod v občini,  tragičnih prometnih nesreč pešcev in predloge ureditve prehodov za pešce. Med drugim je pozdravil, da veliko starejših pešcev ponoči uporablja odsevne jopiče.

V razpravi je Ernest Sečen, član občinskega Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, predstavil veliko predlogov za varno mobilnost starejših v cestnem prometu, predloge izboljšav občinske prometne infrastrukture in pripombe na predstavljeno gradivo. Na koncu so udeleženci v razpravi postavili več vprašanj predstavniku policije o različnih problemih v prometu v občini.

Vsi udeleženci so prejeli odsevni trak in prospekt Starejši pešci varni v prometu. Jožica Sušin je dala pobudo, da bi vsem članom DU Brežice naslednje leto razdelila odsevne jopiče.

Sledil je avtobusni ogled kritičnih prometnih točk za starejše v mestu in okolici Brežic, po katerih je udeležence delavnice vodil predstavnik PP Brežice.

Ugotovimo lahko, da je delavnica Starejši pešci v cestnem prometu izzvala med starejšimi, predvsem člani DU Brežice, velik interes in je bila dobro obiskana.  

Saša Pohar, DU Brežice
 
 
 
« Nazaj na seznam