Časopis za pokrajino Posavje
7.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Starejši planinci na Svibnem obeležili mednardni dan gozdov

Objavljeno: Ponedeljek, 27.03.2023    Rubrika: PANORAMA
planinski izlet na svibno - starejsi posavski planinci (2)

Posavski planinci na poti na Svibno

Starejša skupina pohodnikov posavskih planinskih društev se je v torek 21. marca, udeležila zanimivega dogodka ob mednarodnem dnevu gozdov na Svibnem. Z vlakom smo se pripeljali v Radeče in nato z avtobusom na Pristavo – Počakovo pri Svibnem. Tu smo se najprej udeležili prireditve, ki so jo pripravili učenci Podružnične osnovne šole Svibno v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije.

planinski izlet na svibno - starejsi posavski planinci (4)

Pogled na Svibno

Sledil je pohod skozi gozdove Jatne, ki ga je strokovno vodil predsednik Posavskih planinskih društev in regijski gozdar Jože Prah. Pohod po gozdnih poteh s katere so se nam ponujali  čudovitimi razgledi na gričevnat svet izpod najvišjega Zasavskega vrha Kuma. Ob postankih na poti nam je Prah predstavil bogato zgodovino tega področja ter nam povedal veliko o prijaznih domačinih, ki kmetujejo na višje ležečih gričih. Eno od teh kmetij smo obiskali. Že ob samem prihodu smo začutili posebno energijo, prijazna številčna družina nas je lepo sprejela in nas pogostila z osvežilnimi napitki, okusnim golažem in okusnim domačem kruhom, na koncu pa še s sladico in kavo. Na tej isti kmetiji se ukvarjajo tudi s slikarstvom. Gospa Gordana Dobriha in njena hčerka Sara imata svoja dela razstavljena v večjem prostoru v hiši. Sara, ki šteje komaj 11 let, se je lani udeležila največjega otroškega likovnega natečaja v Tokiju, kjer je upodobila risjo samico z mladičkom in zanjo prejela najvišje priznanje. 

planinski izlet na svibno - starejsi posavski planinci (7)

Gozdar Jože Prah

Dobro razpoloženi smo se po tem prijetnem druženju z družino, ki nas je pogostila, zatem po isti poti vrnili nazaj na izhodišče našega pohoda. Sledila je vožnja z avtobusom nazaj v Radeče in v nadaljevanju ostala posavska mesta. 
V imenu Posavske skupine starejših planincev se ob tej priložnosti še enkrat zahvaljujem Jožetu Prahu za zanimivo vodenje in prijaznim domačinom, še posebej kmetiji Špan za odlično postrežbo in čudovit dan. 

Vir in foto: Anton Zakšek, vodja planinskega izleta
« Nazaj na seznam
»