Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Starostniki praznovali z Ljudskimi pevci Ajda

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: PANORAMA
Starostniki praznovali z Ljudskimi pevci Ajda Ljudski pevci Ajda iz Dolenje vasi so pripravili srečanje za starejše krajane, ki so dopolnili 80 let in več. Povabilu se jih je od 27 odzvalo 14, srečanje v kraju pa je bilo letos organizirano prvič. Zbranim je spregovorila Irena Stergar, ki je dejala: „Neizmerno smo veseli, da ste se našemu povabilu odzvali, potrudili se bomo, da se boste med nami prijetno počutili. Ko je vse okoli nas odeto v praznično bleščavo, ko smo že prevzetni od obilja, ki ga ponuja današnji čas, težko verjamemo, da nekomu zadostuje le stisk roke in topla, prijazna beseda.

Občutili smo, da vam to, ljudski pevci lahko darujemo. Vsakega od vas je življenje po svoje kovalo in oblikovalo, vsakemu je namenilo svojo usodo. A nekaj imate skupnega! To je kraj, v katerem živite. To je kraj, kjer ste se mnogi rodili, tu ste rojevali, to je kraj, kjer ste obdelovali polja za lastno preživetje in preživetje vaših družin. To je kraj, od koder ste nekateri odšli za boljšim kruhom - a vedno ste se vračali na svoj dom v svoj kraj. Zato Ljudski pevci Ajda pozivamo odgovorne v tem kraju, da ne sme usahniti čut do sočloveka, sokrajana, soseda! Še posebej zato, ker je predan temu kraju. Ta človek je bil tu, ko je kraj preživljal težke čase, ta človek je tu danes, ko kraju dobro gre. To je človek, katerega potomci danes tvorijo in oblikujejo ta kraj, to krajevno skupnost."

Ljudski pevci Ajda so dogodek obogatili s kulturnim programom, s priložnostnimi darilci ter s pogostitvijo. Najstarejši krajan srečanja je bil Mirko Rožman s Pesjega, v imenu udeležencev je spregovoril Vladimir Godler, ki se je zahvalil za prijetno druženje, ob tem je obudil spomine na dogodke iz preteklosti ter izpostavil razvoj petja, katerega korenine po njegovih besedah izvirajo iz Spodnjega Starega Gradu, udeležence pa je nagradil s kopijami starih razglednic, ki prikazujejo Krško, Stari Grad in Dolenjo vas pred davnimi leti. Meh na harmoniki za še prijetnejše razpoloženje pa je raztegnil Jože Sotelšek.

M. K. (redakcija@posavje.info, marija.kalcic@posavje.info)

« Nazaj na seznam