Časopis za pokrajino Posavje
20.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Štefanovanje v Nemški vasi

Objavljeno: Petek, 28.12.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC21

Leskovški župnik Žagar med blagoslovom konj

V Krškem gričevju sv. Štefana, prvega mučenca Katoliške cerkve, slavijo že okoli 670 let. Tudi letos je bil shod vaščanov bližnjih in daljnih krajev množičen, saj je 26. december tudi praznik domovine in dela prost dan, z blagoslovom pa so bila zaključena tudi obnovitvena dela, ki so skozi leto pod nadzorom spomeniškovarstvene službe potekala v cerkvi.

V tem letu je cerkev dobila trdne temelje, saj so se že pred časom zaradi starosti v stranski kapeli sv. Frančiška Ksaverja pojavile razpoke. Urejeno je bilo tudi odvodnjavanje, saniran kamniti tlak pod zvonikom in z izravnavo platoja nekoliko preoblikovana neposredna okolica.

60

Pohodniki so opravili že 6. Štefanov pohod od župnijske cerkve v Leskovcu do cerkve sv. Štefana v Nemški vasi

Domači župnik g. Ludvik Žagar je na štefanovo  za opravljeno delo, ki ga je ob posameznikih finančno podprla tudi Občina Krško, izrekel molitve, ga  blagoslovil in ob besedah zahvale  izrekel prisotnim tudi prošnjo za podporo - z ofrom. Štefanovanje z blagoslovom konj je pri tej cerkvi dokumentirano za 19. stoletje in ima nekatere stalne oblike. Za izvedbo poskrbijo vasi. Cvetne girlande so to leto pletli v Nemški Gori, skupaj z Ivandolčani. Smreko za mlaj tradicionalno priskrbijo Spodnje Dule, »fantovska skupnost« soseske  jo postavi v soboto pred žegnanjem.  Izpred župnijske cerkve v Leskovcu so šestič krenili pohodniki po Štefanovi poti, pod vodstvom predsednika KS Leskovec Jožeta Olovca. Bilo jih je 30 in kot leto poprej, so se ustavili na meji soseske, v Libelju, kjer jih je sprejela družina Voglar. Manjša skupina pohodnikov je prišla tudi iz Velike vasi. Med darovanjem svete maše se je zbralo osem konjenikov z eno vprego, po blagoslovu konj so prejeli Štefanov pečat. Vsi konjeniki in pohodniki so bili pogoščeni s kranjsko klobaso, prisotni pa s čajem in vinom (več v Posavskem obzorniku, ki izide 10. januarja).

Vir: Ljudmila Šribar, foto: Anton Hruševar, Sabina Božič in Ludvik Žagar

 
« Nazaj na seznam
»