Časopis za pokrajino Posavje
9.12.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Stekla je povezava med OŠ Velika Dolina in OŠ Đure Jakšića iz Kovina

Objavljeno: Četrtek, 11.10.2018    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMG_20180928_122149
Letos spomladi smo se ravnateljica OŠ Velika Dolina Mojca Bregar Goričar ter vodja Vrtca pri OŠ Velika Dolina Nataša Iljaž in učiteljici šole Barbara Čerin ter Nataša Jenuš odpravile v Srbijo, kamor so nas povabili člani Združenja Slovencev »Logarska dolina« iz Pančeva in kolektiv OŠ Đure Jakšića iz Kovina.

Ker je v Srbiji še zmeraj zelo živa tudi slovenščina in se našega jezika uči veliko ljudi vseh starosti, so si na osnovni šoli v Kovinu zaželeli tesnejših stikov s Slovenijo, Slovenci in slovenščino, zato smo se dogovorili za izmenična srečevanja v Sloveniji in Srbiji. Konec septembra smo tako na Osnovni šoli Velika Dolina gostili skupino učencev in učiteljic iz Osnovne šole Đure Jakšića, ki so prišli z ravnateljico Ivanko Momirov in tri dni spoznavali dogajanje na naši šoli in v njeni okolici. Skupaj smo izpeljali dan jezikov, športni dan, se zabavali ob športnih srednjeveških igrah in si ogledali Knjižnico Brežice ter Viteško dvorano v brežiškem gradu. Odpeljali smo se tudi na Mostec, kjer so dolinski in kovinski učenci spoznali pomen dr. Jožeta Toporišiča ter si ogledali njegovo rojstno hišo in brod na Savi.

Gostje iz Srbije (istočasno so nas obiskali še člani Združenja Slovencev »Logarska Dolina« in predstavnik kovinske občine) so bili nad vsem, kar so videli in doživeli pri nas, navdušeni. Družine nekaterih naših učencev, ki so bili gostitelji, so srbske učence toplo sprejele in tako še bolj pripomogle k temu, da so se med otroki stkale pristne vezi in prijateljstva. Sedaj smo z novimi prijatelji na zvezi preko družbenih omrežij in elektronske pošte, v živo pa se bomo naslednjič videli v Srbiji, ko bo tja novim dogodivščinam naproti krenil avtobus z učenci in učitelji OŠ Velika Dolina.

Nataša Jenuš, prof. slovenščine, OŠ Velika Dolina
« Nazaj na seznam