Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šteli so ptice ob Sotli, pa tudi bobre in vidre

Objavljeno: Ponedeljek, 23.01.2023    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
samica in samec mlakarice_foto_Karmen Jazbinšek

Samica in samec mlakarice (foto: Karmen Jazbinšek)

V Kozjanskem parku smo 12. in 13. januarja izvedli štetje vodnih ptic ob reki Sotli. Tej akciji se pridružujemo že od leta 2012. Pozornost pa namenimo še dvema prebivalcema rek, bobru in vidri.

Nacionalni koordinator popisa DOPPS (Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije) Sotlo razdeli na deset odsekov, katere nato zaposleni v Kozjanskem parku skupaj s prostovoljci popišemo.  Popis se je začel v naselju Vonarje in zaključil pri izlivu Sotle v reko Savo.
velika bela čaplja_foto_Karmen Jazbinšek

Velika bela čaplja (foto: Karmen Jazbinšek)


Letošnji rezultati so primerljivi z rezultati prejšnjih let. Najbolj številčna je bila raca mlakarica, tej pa je sledil kormoran. Nekaj je bilo osebkov sive in velike bele čaplje, našli pa smo tudi enega vodomca. Trend skozi vsa leta ostaja približno enak.

Glede prisotnosti bobra, na podlagi beleženja njegovih sledi opažamo, da so se v zadnjih letih povečale. Sledi na katere se osredotočamo so obglodana in podrta drevesa, bobrišča oziroma bobrova domovanja, stečine, katere bober uporablja za vstop in izstop iz vode in jezove s katerimi si zagotovi stalen nivo vode.
Obglodano drevo in stečina_foto_Barbara Ploštajner

Obglodano drevo in stečina (foto: Barbara Ploštajner)Sledi vidre so bile manj opazne. Vidra je zelo občutljiva na kakovost vode in glede na to, da smo v reki Sotli opazili ogromno odpadkov to vsekakor ni vzpodbudno.

Karmen Jazbinšek, Kozjanski park
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte