Časopis za pokrajino Posavje
14.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Štipendisti iz ZDA, Argentine in Slovenije v Pišecah

Objavljeno: Torek, 28.07.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
20200725_122355
V soboto, 25. 7., je bil v Pišecah praznik za naše Društvo Pleteršnikova domačija. Po dogovoru med našim predsednikom Martinom Dušičem in vodjo projektov Barbaro Zagorc iz ASEF-a (Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije) so nas obiskali njihovi štipendisti iz Argentine, ZDA in Slovenije.

20200725_090120
Podpredsednica našega društva Brigita Zupančič in članica Rut Zlobec sta jih pozdravili na pokopališču, kjer je predstavnik štipendistov prižgal svečo na grobu prof. Maksa Pleteršnika. Brigita je v angleščini zelo prijetni in veseli skupini predstavila Pišece ob sprehodu skozi vas mimo mlina, cerkve, kozolca do Pleteršnikove rojstne hiše. Tam sta jih z domačimi dobrotami sprejeli Ivana Zupančič in Vida Ogorevc. Kmalu sta se pridružila tudi literarna ustvarjalca Ivana Vatovec in Rudi Mlinar, ki je predstavil svojo knjigo Za mavrico preko oceana (več o knjigi: https://www.posavskiobzornik.si/kultura/predstavitev-knjige-rudija-mlinarja-v-sevniki-knjinici). Knjiga je tudi prevedena, in sicer v angleščino. Društvo pa je Mlinarjev roman o Pleteršniku podarilo vodji skupine Barbari Zagorc.

Sledil je ogled Pleteršnikove spominske sobe. Pridružili so se Pleteršnikovi ljudski pevci z Lojzetom Ogorevcem in zapeli pesem o Pišecah (https://www.youtube.com/watch?v=Kmg3WX5wvaY), ljudsko Čez Izaro in Avsenikovo Slovenija, od kod lepote tvoje.
Rojakom smo na kratko predstavili tudi naš projekt Moja hiša je tvoj dom, ki ga podpira in sofinancira Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu (več: https://padlet.com/dompisece/gdkbvnw7dvpec6cd).

Gostje so pot nadaljevali proti gradu Pišece, kjer jih je srčno pozdravil oskrbnik Ivan Radanovič in jim predstavil zgodovino gradu. Ko jih je povabil na kozarček domače pijače, se je izkazalo, da je med štipendistkami tudi aktualna vinska kraljica Bizeljskega Karin Dobravc Škof. Udeleženci srečanja so pot nadaljevali na Bizeljsko.

Vsem želimo veliko srče in zadovoljstva na študijskih poteh - doma in v tujini.

Besedilo in foto: DPD Pišece
« Nazaj na seznam