Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Strokovna ekskurzija OTZ Brežice z ogledi in predstavitvami v občini Brežice

Objavljeno: Sreda, 04.10.2023    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
EKS OTZ 23-_19

Obisk kmetije Omerzu

Na letošnjo strokovno ekskurzijo, organizirano ob svetovnem dnevu turizma, smo se podali v ponedeljek, 25. septembra. Odločili smo se, da so letos vsi ogledi in predstavitve na območju občine Brežice.

Iz Brežic smo se odpeljali do Zgornje Pohance, kjer nam je Manca predstavila dejavnost na kmetiji Omerzu. Začetek zgodbe sega v leto 1996, ko so kupili zapuščeno kmetijo, jo uredili in dve leti kasneje zasadili prvi nasad orehov, leta 2005 prvi visokodebelni sadovnjak, naslednje leto še drugi. V letu 2013 so razširili nasad orehov in nasadili sivko ter oboje razširili v letu 2014. Ker so vključeni v ekološko pridelavo in predelavo, na kmetiji uporabljajo zgolj sredstva, ki so dovoljena za takšen način kmetovanja. Seznanili smo se tudi s prodajnimi izdelki in poslovnimi darili, ki jih je moč nabaviti na kmetiji. Po ogledu je sledila degustacija njihovih izdelkov (jabolčni sok, med, orehovec, orehova potica). Verjemite, bilo je zelo dobro, zato se še kdaj vrnemo. Pred odhodom se nam je razprostrl čudovit pogled nad našo občino, del krške občine, Gorjancev in sosednje države Hrvaške.
EKS OTZ 23-_74

Pohod po poti Koraki za zdravje, znanje in sanje v Pišecah


Naslednja postaja so bile Pišece, kjer so v letošnjem poletju predali namenu pohodniško pot na Pečarjev breg, poimenovano Koraki za zdravje, znanje in sanje. Večina se nas je odločila prehoditi to pot, ki ni preveč dolga in naporna, a kljub temu je treba premagati okoli 260 stopnic. Hkrati pa so nam člani TD Pišece predstavili zgodovino te poti in zakaj so se odločili, da jo obnovijo. Če se želite podati na pot, začne se pri izviru Gabernice (Duplo) in konča pri lovskem domu, med potjo pa si lahko tudi odpočijete, na posebej izdelanih lesenih počivalnikih – ležalnikih.
EKS OTZ 23-_98

Na Velikih Malencah


Ko smo zapustili Pišece, smo vožnjo nadaljevali do Velikih Malenc, kjer nam je predsednik tamkajšnjega Turističnega društva Milan Kreačič predstavil informativne table, ki označujejo kulturne spomenike na področju vasi. Šest tabel označuje tri kulturne spomenike – cerkev sv. Martina, rimsko vilo ob cerkvi ter prazgodovinsko najdišče Gradišče. Projekt je TD izvedlo s pomočjo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto. Na Velikih Malencah smo si ogledali še urejeno vaško središče Vrbenica s kamnitim mostom, prostorom za druženje in igrali za otroke ter informativnimi panoji.
EKS OTZ 23-_125

Pogled z vodovodnega stolpa


Za zadnjo točko ogledov smo izbrali 46 m visok vodovodni stolp v Brežicah, ki je v preteklosti služil za oskrbo prebivalcev s pitno vodo. Po obnovi v letu 2022 pa so po nadstropjih nameščena obeležja z zgodovinskimi in drugimi podatki ter različnimi temami. Ker je nameščeno dvigalo, je dostopen tudi za gibalno ovirane. Z razglednih točk na balkonih v petem nadstropju in vodohrama v šestem nadstropju smo v soju luči imeli čudovit večerni pogled nad mestom z okolico.

In kot zadnje dejanje strokovne ekskurzije je bila okusna večerja Pr' Geči v Selah pri Dobovi.

Branka Stergar, predsednica OTZ Brežice
Fotografije: Davor Lipej
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

21.01.2021 | Redakcija

Posodica v obliki ženskega telesa

23.02.2022 | Ne spreglejte

Kako v spomladansko čiščenje?