Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Strokovna ekskurzija po Posavju v okviru projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna

Objavljeno: Petek, 08.10.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IZLET OTZ -1491

Skupinska fotografija v Podbočju

Po lanski prekinitvi tradicionalne septembrske strokovne ekskurzije v organizaciji OTZ Brežice zaradi covid-19 smo se letos ponovno podali na raziskovanje, tokrat destinacij v Posavju.

V torek, 28. septembra 2021, nas je pot vodila do Podbočja, ki je med letošnjimi nominiranci v kategoriji vaških jeder, za priznanje v projektu Moja dežela - lepa in gostoljubna (MDLG) na državnem nivoju. Ogledali smo si lokalne znamenitosti in cerkev ter prisluhnili zvokom orgel.
20210928_152653

Na Senovem

Prepričali smo se v akustiko in velikost cerkve, ki istočasno sprejme nekaj sto vernikov. Da je bil ogled še zanimivejši, je poskrbela ga. Ivanka Černelič Jurečič, ki je ob predstavitvi znamenitosti poskrbela tudi za nekaj humornih vložkov. Preden smo zapustili Podbočje, je ga. Ivanka med udeležence razdelila nekaj spominkov, moški so prejeli razglednice, ženske pa obeske z grbom Podbočja, ki so jih izdelali člani Turističnega podmladka. Dva izmed udeležencev sta prejela posebna spominka, eden majico, drugi pa podboški cegu ali loncenosec, ki je bil v letu 2020 na prvem evropskem tekmovanju gastronomskih in kulinaričnih spominkov izbran med 10 najbolje ocenjenih spominkov.

20210928_171635

V cerkvici na Šmarčni

Naslednja destinacija je bilo Senovo, ki je na spletnem glasovanju MDLG doseglo najvišje število glasov med manjšimi mesti in bo prejelo posebno priznanje »ljubljenec ljudskih src«. V udarniški koloniji smo si ogledali zunanje krušne peči, ki so služile za peko kruha. Ker so obnovljene in služijo svojemu namenu, smo prosjačo, kot se imenuje kruh iz teh peči, tudi poskusili. Predsednik TD Senovo g. Anton Petrovič nam je predstavil zgodovino Senovega ter rudarstva v kraju in pomen nastanka krušnih peči. Predstavil je delo TD in aktivnosti društva, ki bazira na varstvu okolja in ohranjanju naravne (pohodniške poti s slapovi, rastlinski svet Bohorja) in kulturne dediščine (rudniške lokomotive z vagoni, objekt strojnice oz. mašinhaus z muzejsko zbirko). Sledila je še panoramska vožnja skozi Senovo s predstavitvijo pomembnejših zgradb v kraju in nadaljevanje poti na naslednjo destinacijo.
20210928_203948

Postrežba s testeninami znamke Gabaroni v Gabrijelah


Prispeli smo do Šmarčne, ki je v kategoriji vaška jedra na spletnem glasovanju dosegla najvišje število glasov in bo prejela posebno priznanje »ljubljenec ljudskih src« v sklopu projekta MDLG. Ogledali smo si etnografsko zbirko Dolinškov kozolec, kjer so razstavljeni predmeti stoletne tradicije kmetijstva v Posavju, in cerkev Marije pomočnice, ki je bila na novo zgrajena v letu 2013 s prispevki vaščanov in okoliških podjetnikov. Za zanimivo interpretacijo in predstavitev kraja je poskrbel g. Ciril Dolinšek, ki je predstavil vse prireditve in dogodke v vasi ter tradicijo kavsanja, to je lovljenja plavajočega lesa na Savi.

Sledila je vožnja do Šentjanža s panoramsko vožnjo in predstavitvijo vasi, ogled spomenika Milana Majcna. Pot smo nadaljevali do Murnic, kjer je postavljeno spominsko obeležje Milanu Majcnu in Jančiju Mevžlju, junakoma 15-urnega boja s številčno premočnimi nemškimi vojaki. Iz Murnic nas je pot vodila do Leskovca v Podborštu, ki je najvišje ležeča vas v občini Sevnica. Kljub mraku smo imeli lep pogled na dolino, ki so jo preplavile številne luči. Za vodenje je poskrbel g. Zdravko Remar, ki je na zanimiv način predstavil zgodovino Šentjanža in okolice.

Po natrpanem programu in ogledih so se oglašali naši želodčki, zato je sledila vožnja do Gabrijel, kjer so nam pri podjetju Testenine Gabaroni pripravili večerjo s testeninami in ostalimi dobrotami. O jedeh, ki so jih pripravljali ob naši navzočnosti, je spregovorila ga. Tatjana Vidmar. Preden smo zapustili Gabrijele, smo si ogledali še proizvodnjo testenin, ki obsega ekološke in lokalne testenine, ter opravili nakup slednjih. Ker gre za družinsko podjetje, so ga predstavili člani družine in zaposleni ter pojasnili tudi naziv gabaroni (gabrijelski makaroni).

Polni vtisov, za katere so poskrbeli spretni, polni znanja in zelo dobri vodniki na posameznih točkah, smo se vrnili v Brežice. Iskrena hvala jim še enkrat v imenu OTZ Brežice in vseh udeležencev strokovne ekskurzije.

Predsednica OTZ Brežice Branka Stergar
Foto: Davor Lipej
« Nazaj na seznam
»