Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Študenti raziskujejo – Po sledeh Antona Martina Slomška v občini Brežice

Objavljeno: Petek, 12.04.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Študenti raziskujejo – po sledeh Antona Martina Slomška v občini Brežice

Še zadnje priprave na predstavitev v Domu upokojencev Brežice

Brežice z okolico se ponašajo z izjemno bogato kulturno dediščino, kar je včasih premalo poudarjeno. Del kulturne dediščine predstavlja tudi zapuščina slovenskega pesnika, učitelja, duhovnika in intelektualca Antona Martina Slomška, ki je del svojega življenja preživel v Brežicah, na kar danes spominjajo Slomškova ulica, Slomškov dom, Društvo 1824 itd.

Ker je Slomškova dediščina pomembna ne le za različne skupine lokalnega prebivalstva, ampak predstavlja potencial tudi v turističnem smislu, se z raziskovanjem Slomškove dediščine in njenim vrednotenjem v turističnem smislu intenzivno ukvarjajo študenti Fakultete za turizem Univerze v Mariboru Katja Kokot, Maja Alif, Patricija Kelhar, Alja Grešak, študentka Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Maruša Nartnik, študent Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru Jure Berglez in študentka Teološke fakultete Univerze v Ljubljani Jolanda Pintarič. Vodja in pedagoška mentorica študentskega inovativnega projekta ŠIPK, ki je delno financiran iz Evropskega socialnega sklada, je doc. dr. Jasna Potočnik Topler s Fakultete za turizem, strokovna sodelavka pa predsednica brežiškega Društva 1824 mag. Mojca Strašek Dodig, sicer tudi predavateljica prava na naši brežiški fakulteti.

Študenti raziskujejo – po sledeh Antona Martina Slomška v občini Brežice

Utrinek s predstavitve projekta v DU Brežice

Študenti v okviru projekta raziskujejo, kaj vse zajema dediščina Antona Martina Slomška, ter dediščino v okviru delavnic in javnih dogodkov predstavljajo Brežičanom. 10. 4. so se oglasili v Domu upokojencev Brežice in skozi zabaven program predstavili življenje Antona Martina Slomška, njegov izjemen pomen za Slovence in slovenski jezik, njegova dela ter se osredotočili na njegovo delovanje na Bizeljskem. Z namenom, da stanovalcem doma popestrijo dan in jih pritegnejo k sodelovanju, so študenti v okviru predstavitve izvedli tudi kviz, deklamirali Slomškove pesmi in pripovedovali anekdote. Ob koncu druženja v Domu upokojencev Brežice pa so skupaj s stanovalci zapeli nekaj Slomškovih najbolj poznanih pesmi, kar je vsem prisotnim polepšalo dan.

Vir: Fakulteta za turizem
« Nazaj na seznam
»