Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Študijski krožek lončarstva

Objavljeno: Torek, 12.03.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Študijski krožek lončarstva
S študijskim krožkom lončarstva smo na Ljudski univerzi Krško obudili tradicijo lončarstva v Posavju, ki je nekoč slovelo po številnih lončarjih.

Danes se s to obrtjo ukvarjajo le še redki. Mednje sodi Alojz Kržan, ki ga lončarstvo spremlja že od malih nog. Povabili smo ga v študijski krožek kot strokovnega mentorja, kjer nam je podrobneje predstavil postopek tradicionalne izdelave lončene posode. V 30-urnem študijskem krožku se je skupina 10 udeležencev najprej seznanila s teorijo, spoznala zgodovino lončarstva, tehnike oblikovanja ter celoten proces izdelave.
Študijski krožek lončarstva
Nato je sledil praktični del, kjer smo urili svoje ročnodelske spretnosti in iz kepe gline na lončarskem vretenu oblikovali izdelke, jih sušili, žgali v peči ter okrasili. Obiskali smo tudi lončarsko delavnico. Spoznali smo, da pot od gline do končnega izdelka ni enostavna in da potrebuješ spretne roke ter veliko znanja, če želiš ustvariti lep in uporaben izdelek. Mi smo že na pravi poti. Nastali so zanimivi izdelki, ki jih bomo postavili na ogled ob praznovanju 60-letnice Ljudske univerze Krško.

Vir: LU Krško
 
« Nazaj na seznam
»