Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Študijski krožek REUSE – Naredimo iz starega novo

Objavljeno: Torek, 07.04.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Obleka v nastajanju
Ljudska univerza Krško že več kot dvajset let izvaja študijske krožke po modelu Andragoškega centra Slovenije.  Za ta model izvajanja krožkov je značilno, da jih izvajajo usposobljeni mentorji, ki skrbijo, da krožek deluje v skladu z dogovorjenimi izobraževalnimi in akcijskimi cilji.

Člani krožkov se prostovoljno in organizirano učijo. Mentor ustvarja sproščeno vzdušje, spodbuja sodelovanje in zavira tekmovalnost. Upošteva izkušnje skupine in posameznikov. Člani skušajo reševati probleme in skupaj iskati rešitve. Udeležba v ŠK je brezplačna. Program sofinancirata Občina Krško in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. V študijskem krožku REUSE – Naredimo iz starega novo, ki je začel z delovanjem že 13. februarja 2020, se je zbralo devet članic iz Posavja – iz Sevnice, Krškega in Brežic.
Poskusne maske

Ugotovile smo, da so naši domovi polni stvari, ki jih ne uporabljamo več, a jih ne zavržemo. Ena od možnosti je, da jih sami predelamo in jim damo novo obliko in novo življenje. Začele smo z viharjenjem možganov na temo Kaj lahko izdelam iz starih kavbojk? Raziskale smo ideje na spletu, obiskale spletne trgovine in galerije in izbrale ideje za izdelke. V skupini smo potem naredile načrt dela. S servietno tehniko smo polepšale, okrasile in dale novo uporabno vrednost odpadnim kosom lesa. V nadaljevanju smo želele ponovno uporabiti stare, zavržene kavbojke. Izdelale smo kroje, se naučile šivanja in iz starih kavbojk smo naredile nove torbe, predpasnik, novo krilo in dve obleki. Pri delu nam je pomagala s svojimi strokovnimi nasveti in idejami ter šivalnimi stroji mag. Ina Čebular.

V študijskem krožku smo iz starega naredile novo, izživele smo svojo kreativnost in ustvarjalnost ter izpopolnile svoje znanje. Žal nam je epidemija preprečila nadaljnje druženje ob četrtkih v učilnici na Ljudski univerzi Krško. Smo se pa dogovorile, da bomo delo nadaljevale vsaka na svojem domu. Preizkusile smo se tudi v šivanju zaščitnih mask za domačo rabo. Nekaj utrinkov iz dela krožka vam že lahko pokažemo.

Zapisala: Monika Novšak
Foto: arhiv Ljudske univerze Krško
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte