Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Svetovni dan ledvic v Zdravstvenem domu Krško

Objavljeno: Petek, 15.03.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Svetovni dan ledvic v Zdravstvenem domu Krško

Tim Zdravstveno vzgojnega centra Krško na stojnici v Qlandii Krško

Kronična ledvična bolezen je sorazmerno pogosta, saj jo ima vsaj eden od desetih odraslih ljudi. To pomeni, da ima v Sloveniji neko stopnjo ledvične okvare verjetno več kot 150.000 odraslih ljudi.

Mnogi za to sploh ne vedo, saj nimajo prav nobenih težav. Posledice nezdravljene kronične ledvične bolezni pa so resne, saj lahko ledvice postopoma odpovedo. Bolezni srca in ožilja so namreč kar 10- do 20-krat pogostejše kot pri ljudeh brez kronične ledvične bolezni in tudi najpogostejši vzrok umrljivosti.
Svetovni dan ledvic v Zdravstvenem domu Krško

Sodelovanje Zdravstvenega doma z Nefodialom Krško. Drugi iz leve naključni obiskovalec in pilot Evrotransplanta; neprofitne organizacije, ki organizira izmenjavo organov med posameznimi transplantacijskimi centri šestih držav.Kronična ledvična bolezen večinoma nastane zaradi nezdravega načina življenja. Ogroženi so predvsem sladkorni bolniki, bolniki z arterijsko hipertenzijo, boleznijo srca ali ožilja, sečnimi kamni, moški s povečano prostato ljudje, katerih svojci imajo kronično ledvično bolezen, starejši od 50 let, kadilci in predebeli ljudje. Z zgodnjim odkrivanjem lahko upočasnimo ali zaustavimo napredovanje ledvične bolezni in preprečimo nastanek ledvične odpovedi, hkrati pa tudi ohranimo zdravo srce. 

14. marca 2019 smo praznovali Svetovni dan ledvic, zato smo v Zdravstvenem domu Krško organizirali tri stojnice, kjer smo preverjali zdravje  ledvic naključnim osebam. V Qlandii Krško smo sodelovali z Nefrodial dializnim centrom Krško, z brezplačno merjenjem krvnega tlaka, krvnega sladkorja in testiranje seča na prisotnost beljakovin. Prav tako so bile stojnice z uporabnim gradivom, meritvami in svetovanjem v Zdravstvenem domu Senovo ter Zdravstvenem domu Kostanjevica na Krki. Skupno nas je obiskalo 120 oseb. Organizirali smo tudi predavanje o pomenu zdravja in varovanja ledvic osnovnošolcem v osmih in devetih razredih. Letošnja tema Svetovnega dneva ledvic je bila Manj soli za več zdravja. Kuhinjska sol vsebuje natrij, ki zaradi povišane koncentracije v telesu povzroča zvišanje krvnega tlaka, ki privede do okvare žilja in okvare ledvic. Na dan lahko zaužijemo do pet gramov kuhinjske soli. Ob tem moramo upoštevati, da večino te soli zaužijemo že z vnaprej pripravljeno hrano in le manjšo količino s soljenjem hrane ob pripravi hrane. 

Namen osveščanja o kronični ledvični boleznih je zaustaviti epidemijo kronične ledvične bolezni v razvitem svetu in zmanjšati s tem povezano veliko umrljivost. Za zdravje naših ledvic je pomembno, da se držimo osmih zlatih pravil:
  • Ohranjajte dobro telesno kondicijo in bodite aktivni.
  • Redno nadzorujte raven sladkorja v krvi.
  • Redno nadzorujte višino krvnega tlaka.
  • Jejte zdravo manj slano hrano in skrbite za ustrezno telesno težo.
  • Zaužijte ustrezno količino tekočine.
  • Ne kadite.
  • Bodite zmerni pri uporabi zdravil, ki so na voljo brez recepta
  • Opravite pregled delovanja ledvic, če sodite v katero od naslednjih skupin s povečanim tveganjem za nastanek ledvične bolezni: imate sladkorno bolezen, zvišan krvni tlak, bolezen srca ali ožilja, sečne kamne, avtoimunsko bolezen, povečano prostato, imate prekomerno telesno težo, če kadite ali če ima kdo od vaših svojcev kronično ledvično bolezen.
Iz Zdravstveno vzgojnega centra Krško vam želimo, da bi dobro skrbeli za svoje zdravje in da bi poskrbeli za zdravje vaših ledvic. Pri vašem načrtu vam lahko pomagamo. Lahko samo z nasvetom o zdravem načinu življenja, z meritvami krvnega tlaka, krvnega sladkorja ali  z vabilom v naše brezplačne enkratne oziroma poglobljene delavnice svetovanja za zdravje. Pokličite nas na 07 488 0269 ali 051 633 501 ali nam pišite helena.zulic@zd-krsko.si. Naj bo zdravje vedno na prvem mestu.

Tim zdravstveno-vzgojnega Centra Krško
« Nazaj na seznam
»