Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Svetovni dan (tudi posavskih) Romov

Objavljeno: Četrtek, 08.04.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Kerinov Grm-svetovni dan Romov 2019 (50)

Največ Romov v Posavju živi v naselju Kerinov Grm na Krškem polju (foto: arhiv PO).

Današnji dan, 8. april, je svetovni dan Romov, ki so ga slednji izbrali na njihovem prvem svetovnem kongresu leta 1971 v Londonu, na katerem so uradno sprejeli ime Rom(i) za vse pripadnike tega naroda.

Ime v prevodu pomeni ljudje (Rom ali rom tudi človek, mož; Romni ali romni tudi ženska, žena). S tem imenom so potrdili oziroma oblikovali svojo istovetnost, sprejeli svojo zastavo in himno, država Indija pa jih je uradno priznala za svoje nekdanje prebivalce. V Evropi so v pisnih virih prvič omenjeni v 10. stoletju, na ozemlju Slovenije v 14. stoletju. V 18. stoletju beležimo prve stalne naselitve romskih skupin pri nas,
Flag_of_the_Romani_people

Romska zastava

čeprav so se posamezne družine naselile v Prekmurju že v 15. stoletju, ko so se pomikale pred Turki. Najintenzivnejše naseljevanje je potekalo v drugi polovici 19. in v začetku 20. stoletja. V Posavju pa so takrat manjše romske skupine stalno prebivale le v okraju Krško, kjer so bile znane družine Hočevar, Jurkovič in Kovačič (okoli 40-50 Romov).

Danes je v Posavju pet romskih naselij, v katerih 450-500 prebivalcev (okoli 350 v občini Krško in okoli 100 v občini Brežice). Največje romsko naselje je Kerinov Grm v občini Krško, kjer ima stalno prebivališče 256 prebivalcev, po ocenah jih v strnjenih naseljih na Drnovem, Lokah pri Leskovcu in do nedavnega tudi na Straži pri Raki oz. Rimšu živi še okoli 100. V brežiški občini je večina Romov v romskem naselju Krušče pri Gazicah, nekaj pa še denimo na Ponikvah, v Brezini, Malem Obrežu .... Čeprav že dolgo živijo na tem območju, jih še vedno močno zaznamujejo kulturne razlike v odnosu do večinskega prebivalstva, kar se odraža v pogosto težavnem sobivanju, o čemer smo denimo precej pisali v lanskem letu, ko je bil na Gorici denimo zbor krajanov na to temo.

Čestitamo vsem pripadnicam in pripadnikom romske skupnosti v našem okolju!

P. P.
« Nazaj na seznam