Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Svibenski grajski hrib krasi mlaj

Objavljeno: Sreda, 28.04.2021    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
svibno_mlaj_ (8)
Postavljanje mlajev je slovenska etnološka posebnost in na soboto pred 1. majem se nadaljevanja tega običaja vsako leto lotijo tudi mladi fantje (in možje, ki ostajajo mladi po srcu), ki živijo v Svibnem ali v okolici.

Tradicionalni podvig pred 1. majem je poseben predvsem zaradi postavljanja na težko dostopnem terenu, kjer je na strmih pobočjih skalnata podlaga in roko na srce ponekod tudi malce nevarno. Prav zato nikdar ni odveč kakšen dodaten par rok, ki poprime oguljeno smreko, na vrhu okrašeno s pisanimi trakovi in slovensko zastavo, saj je od svibenske cerkve navzgor možno edinole vzeti pot pod noge in po zahtevni poti previdno in preudarno ročno ponesti mlaj.
svibno_mlaj_ (11)


V povprečju sodeluje med dvajset in trideset fantov in mož, ki do vznožja grajskega hriba smreko iz lokalnih gozdov, katere posek se opravi z odobritvijo in s sodelovanjem z revirnim gozdarjem, pripeljejo s traktorjem. Temu sledi ročno timsko delo z vidika prenosa in prav tako ročno delo s t. i. žavrami – pripomočkom za postavljanje.

Če se nekoliko ozremo v zgodovino tega običaja v svibenskih koncih: prvotno so mlaj postavljali na »Tičn'ci«, nad cerkvijo sv. Janeza, prihodnje leto pa bo minilo že okroglih 30 let, odkar se postavlja mlaj na vrhu nekdanjih grajskih razvalin.

Tradicionalno delo, katerega namen sta ohranjanje krajevnih običajev in druženje, je bilo tudi letos pospremljeno z obilo dobre volje, pesmijo in vriskanjem ter zasluženim okrepčilom ob postorjenem.

Kot je povedal Matjaž Mikuž, član Sveta Krajevne skupnosti Svibno, svojevrsten izziv predstavljajo tudi vremenski pogoji – kadar je bilo v preteklosti zelo vetrovno, kar je sicer na Svibnem prej stalnica kot izjema, so seveda varnost postavili na prvo mesto in za postavljanje namesto sobote izbrali kak drug dan, ko je bilo vreme bolj naklonjeno.

Mesto, kjer se je nekoč bohotil grad znamenitih Ostrovrharjev, tako od minule sobote krasi 21 metrov visok mlaj, ki krajane pod grajskim hribom zgovorno opominja na prihajajoč praznik dela.

Doroteja Jazbec, foto: Jože Potrpin

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam