Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Teden gozdov tudi uvod v Sevniško grajsko poletje

Objavljeno: Nedelja, 24.05.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Gozd je kultura 2020

Udeleženke in udeleženci pohoda po tematski poti Gozd je kultura so se zbrali v bližini spodnjega parkirišča pod sevniškim gradom.

V organizaciji Zavoda za gozdove Slovenije, Turistične zveze Sevnica, Turistične zveze Slovenije, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, KŠTM in Občine Sevnica se je v petek na sevniškem gradu in njegovi okolici odvijal poseben dogodek, ki je namenjen tednu gozdov in je hkrati tudi uvod v Sevniško grajsko poletje.

TEDEN GOZDOV OD 25. DO 31. MAJA

Letna hiska pod parkom

Pohod po tematski poti je ponudil marsikater zanimiv pogled na okolico.

»Z vrsto prireditev in dogodkov v zadnjem majskem tednu želimo inštitucije in organizacije, ki jim je skupna skrb za slovenski gozd, opozoriti na pomen tega največjega slovenskega naravnega bogastva za blaginjo ljudi in celotne družbe ter na nujnost skrbnega ravnanja s to dediščino, ki nedvomno prispeva k blaginji sedanjih kot prihodnjih generacij. Gozdovi so v svoji biološki raznovrstnosti največji ekosistemi na kopnem. V tem ekosistemu živi več kot 80 % kopenskih vrst živali, rastlin in žuželk. Zagotavljajo tudi zavetišče, delovna mesta in varnost za skupnosti, ki so odvisne od gozda. Gozdovi, njihovo trajnostno upravljanje in uporaba virov, tudi v krhkih ekosistemih, so ključni za boj proti podnebnim spremembam. Gozdovi igrajo tudi ključno vlogo pri zmanjševanju revščine in pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Gozdovi so del našega življenja na različnih nivojih, ki pa se jih vse premalo zavedamo,« pravi inženir gozdarstva Jože Prah. »Gozdarstvo v Sloveniji izrazito zaznamuje sodelovanje med lastniki gozdov, javno gozdarsko službo in obiskovalci gozdov, med organizacijami in deležniki, ki delujejo v gozdnem prostoru, in drugimi. V okviru tedna gozdov je poudarek predvsem na gozdnem bontonu, obisku v naravi, spoštovanju pravic lastnikov gozda. Trenutno pereča tematika so vožnje z dvo- in štirikolesniki v naravnem okolju ter obisk zavarovanih gozdnih območij,« še opozori na nujnost sodelovanja ter ohranjanja narave v njeni biotski raznovrstnosti.
 
Gozdovi so del našega življenja na različnih nivojih, ki pa se jih vse premalo zavedamo!

Gozdna joga 1

Gozdna joga v grajskem parku

O pomenu in vlogi gozda sta spregovorila tudi biolog in naravovarstvenik dr. Peter Skoberne ter direktor brežiške območne enote Zavoda za gozdove Slovenije Niko Rainer. Oba sta poudarila, da je gozd posebna dobrina in z njim je potrebno skrbno ravnati. »Ljudje cenimo stvari največkrat takrat, ko jih začnemo izgubljati, ko se nam morda za nekaj časa odmaknejo iz vidnega območja. Nekomu, ki stanuje ob Cerkniškem jezeru, pogled nanj predstavlja povsem vsakdanji prizor, a če ga naenkrat ne bi bilo več, bi ga začeli pogrešati. Zavest o neverjetni lepoti navadno pride šele potem, ko jo izgubimo. Bridko in nepojmljivo,« je svoje razmišljanje ponazoril s primerom Skobrne.

PO GRAJSKI POTI »GOZD JE KULTURA« DO ODPRTJA FOTOGRAFSKE RAZSTAVE NA PROSTEM

Teden gozdov, razstava V. Seska 2

Avtor razstave Vinko Šeško in direktorica KŠTM Mojca Pernovšek pri pozdravu ob uspešnem odprtju razstave v atriju gradu

Petkov dogodek v naravnem okolju se je pričel z vodenim ogledom gozdne poti, ki se vije okoli sevniškega gradu. Na njej je postavljeno tudi posebno votlo deblo, t. i. deblak, ki je urejeno kot učilnica na prostem. V grajskem parku je vaditeljica gozdne joge Marija Imperl pokazala nekaj vaj za sproščanje in nato se je v atriju gradu odvijala fotografska razstava upokojenega gozdarskega inženirja Vinka Šeška, ki je po duši in dejanjih naravovarstvenik, a mnogim je znan kot planinski vodnik in inštruktor za varstvo narave, avtor planinskih vodnikov in mnogih fotografskih tematskih razstav ter človek, ki od leta 1965 dalje organizira in vodi planinske izlete ter oglede naravnih znamenitosti doma in po vsej Evropi. Šeško je tudi eden izmed ustanovnih članov fotosekcije Društva Trg Sevnica in doslej se je predstavil že na mnogih skupnih in samostojnih razstavah. Na tokratni, pod naslovom Biotska pestrost v makro pogledu, so na ogled fotoutrinki, ki so preslikani na plakate večjega formata z dodano možnostjo zapisa lastne misli, ki se utrne ob ogledu slike. 
                                                
                                                   Če želiš doživeti čudež, pojdi v naravo in odpri oči.


Teden gozdov in foto razstava (60)

Niina Yletyinen in Henri Kuusisto s Finske, ki sta našla začasen dom s svojim kombijem v Sevnici, sta prejela v dar posebno knjigo.

Navzoče na dogodku je nagovorila tudi direktorica KŠTM Mojca Pernovšek, kot posebna gosta pa sta sodelovala finska popotnika, ki sta se s svojim zelenim kombijem v času epidemije koronavirusa nastanila na parkirnem prostoru pod sevniškim gradom, kjer je prostor urejen tudi za avtodomarje.

OGLED POD VODSTVOM V PRIHAJAJOČEM TEDNU

Teden gozdov in foto razstava (51)

Ob ogledu razstave lahko obiskovalci zapišejo tudi misel, ki se jim utrne ob pogledu na sliko.

V sklopu praznovanja tedna gozdov bodo potekali vodeni ogledi tematske poti Gozd je kultura tudi v prihajajočih dneh – v ponedeljek, 25. maja, ob 10. uri bo gostitelj avtor fotografske razstave Vinko Šeško: v torek, 26. maja, ob 17.45 bo vodenje potekalo z vodnikom v naravi Petrom Požunom; v sredo, 27. maja, se bo ob 12. uri odvijala gozdna joga v grajskem parku z Marijo Imperl, vodnik po poti bo Vinko Šeško, ki bo celotno pot prehodil z obiskovalkami in obiskovalci tudi v četrtek, 28. maja. Fotografska razstava je na ogled v atriju gradu od torka do petka med 12. in 18., v soboto in nedeljo med 10. in 18. uro.

S. R., foto: V. Šeško, J. Prah, L. Motore, S. Radi

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam