Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Teden multiple skleroze

Objavljeno: Ponedeljek, 25.05.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
cvetoč travnik
Zadnji teden v maju obeležujemo teden multiple skleroze (MS), ki se zaključi s svetovnim dnem te bolezni (30. maj). Tema letošnjega svetovnega dne multiple skleroze je povezovanje. Trenutne razmere nam omogočajo »povezovanje« le na daljavo, preko medijev.

Multipla skleroza (MS) je najpogostejša nevroimunska bolezen. Vzroka nastanka MS še niso odkrili. Najpogosteje zbolijo osebe med 20. in 40. letom starosti. Pojavlja se v obliki nihanj med poslabšanjem in izboljšanjem. MS lahko povzroči različne okvare na okončinah, utrudljivost, nejasen ali dvojni vid, okvare sluha in govora, motnje občutenja, težave pri zadrževanju urina in blata ter mišično nemoč okončin, ki lahko vodi v lažjo ali težjo invalidnost. MS ni nalezljiva bolezen, prav tako ni dedna, obstaja pa nagnjenost k tej bolezni. Med obolelimi je 70 % žensk.
ptički

 
Obolele osebe se lahko včlanijo v Združenje MS Slovenije, ki je razdeljeno na 16 podružnic in teritorialno pokriva celotno Slovenijo. Cilj Združenja MS je pomagati obolelim na vseh področjih. Zelo pomembna je obnovitvena rehabilitacija, obiski članov, seminarji za mlajše obolele, razna srečanja, asistenca na domu. V Dolenjsko podružnico je včlanjenih 164 invalidnih oseb z multiplo sklerozo s področja Bele krajine, Dolenjske in Posavja.  
 
Kljub bolezni, ki nas spremlja v življenju, je vsak dan lahko nekaj posebnega. Le zavedati se moramo tega!
 
Anita Hočevar, Dolenjska podružnica MS
 
 
 
« Nazaj na seznam