Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Teden otroka 2017: »Povabimo sonce v šolo«

Objavljeno: Četrtek, 09.11.2017    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
54
Teden otroka je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije in temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov, od leta 1957 pa sta skrbela za obeleževanje Mednarodna zveza za varstvo otrok (I.V.C.W.) in Mednarodni fond za pomoč otrokom.

»POVABIMO SONCE V ŠOLO« je letošnja osrednja tema tega nacionalnega projekta, ki se osredotoča na »radovedno« šolo in veselje do novega, odprtega, uporabnega znanja ter svetle prihodnosti, saj si otroci in mladi  želijo več  inovativnejšega, ustvarjalnejšega učenja ter razmišljanja. V Tednu otroka se organizirajo različni programi in dejavnosti za otroke po celi Sloveniji.
Tudi letos smo Teden otroka obeležili na Ekonomski in trgovski šoli Brežice, organizirali, pripravili  in izvajali smo različne dejavnosti ter s tem obeležili Svetovni dan otroka.

V ponedeljek, 2. 10. 2017, smo po četrti šolski uri izvedli šolski kros. Pred tekom smo vsi dijaki in profesorji, pod strokovnim vodstvom profesorice za športno vzgojo Vladke Lopatič, skupno izvedli joga vaje Pozdrav soncu. Dan je bil prečudovit, saj nas je s svojimi žarki grelo toplo sonce. Sončki pa smo postali vsi, ki smo pretekli kros in se aktivno razgibali.

Z različnimi dejavnostmi v okviru pouka smo nadaljevali skozi cel teden. Veliko smo ustvarjali in se pogovarjali o otrokovih pravicah in dolžnostih. Razstavili smo sončke, ki so s pozitivno energijo popestrili notranjost naše šole. Z dijaki programa predšolska vzgoja pa smo pripravili dva dogodka, ki smo ju, pod vodstvom profesorice Mojce Ogorelc, izvedli 5. in 6. 10. 2017. Dijakinja Pika Kuselj pa je posebej za to priložnost napisala Pravljico o soncu.

V četrtek, 5. 10. 2017, smo prvič z dijakinjami programa predšolska vzgoja izvedli dogodek RINGARAJA, namenjen predšolskim otrokom. Na šolskem dvorišču smo skupaj ustvarjali, peli, se igrali in družili.

V petek, 6. 10. 2017, pa smo na šolo povabili profesorico glasbe, glasbenico in pevko, gospo Brigito Šuler, ki se je prijazno odzvala našemu povabilu in našim dijakom s svojim obiskom in strokovnim znanjem polepšala Teden otroka. Pogovor z gospo Šulerjevo sta vodili dijakinji, obe tudi zelo nadarjeni glasbenici, Tanita Lipar in Tamara Blatnik. Rdeča nit pogovora je bila glasba in glasbeno ustvarjanje. Po pogovoru smo prisluhnili še Pikini pravljici ter predstavitvi didaktičnega materiala, ki smo ga pripravili za predšolske otroke.

Zahvaljujemo se vsem dijakom, ki ste se aktivno vključili v različne dejavnosti in smo jih skupaj z vami uspešno uresničili. Res smo se imeli lepo, ustvarjalnost pa je bila naša spremljevalka.

Posebej se zahvaljujemo gospe Brigiti Šuler, da je naše dijake popeljala v čudoviti svet glasbe, glasbenega ustvarjanja in nam predstavila delo z otroki na glasbenem področju.
 
Za podporo pri izvajanju raznolikih sončnih dejavnosti pa se zahvaljujemo tudi naši ravnateljici dr. Mojci Tomažin, saj smo vsi skupaj na Ekonomsko in trgovsko šolo Brežice povabili in pripeljali sonce.

V tednu otroka 2017 smo na šoli izvajale različne dejavnosti profesorice Vladka Lopatič Omerzu, Mojca Ogorelc in Alenka Pečnik Kranjec, v okviru Unesco projekta, ki ga koordinira profesorica Mira Starc.
 
Vir in foto: Ekonomska in trgovska šola Brežice
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki