Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tekmovanje v peki kruha je postalo tradicija

Objavljeno: Torek, 30.05.2023    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Podelitev za peko kruha 22-15

Nagrajenke tekmovanja v peki kruha z županom in harmonikarjem

Občina Brežice je v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice in Društvom kmetic Brežice že sedmo leto slavnostno podelila priznanja in zahvale za peko domačega kruha vsem, ki so svoj kruh oddali na tekmovanju v letu 2022.

Če je velikega travna lepo - je dobro za kruh in seno.

V sklopu tradicionalne prireditve "Dan kruha, vina in salam" poteka tudi tekmovanje v peki domačega kruha. Od leta 2014 se je tekmovanja udeležilo 100 pekov in pekovk. Anica Travnikar in Sabina Kostevc sta se do sedaj tekmovanja udeležili vsako leto. Ocenjevanje poteka v dveh kategorijah, v letu 2022 sta bili kategoriji črni mešani kruh in pšenični kruh.

Iz leta v leto opažamo, da je kvaliteta oddanih izdelkov vedno višja in komisija se je tudi v preteklem letu soočala z izzivom dobrega ocenjevanja. Župan Ivan Molan se je sodelujočim zahvalil za sodelovanje in na podlagi ocen komisije podelil zgolj srebrna in zlata priznanja. Pri tem mu je pomagal tudi član ocenjevalne komisije Roman Matjašič.
Podelitev za peko kruha 22-9

Miša Pušenjak


Za glasbeno spremljavo je poskrbel Niko Ogorevc, gostja dogodka pa je bila Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, ki je prisotnim prestavila ključne informacije o vrtu v letošnjem letu. Peki in pekovke so bili ob prejetju priznanja deležni tudi Mišine knjige z naslovom Vrtnarimo z Mišo Pušenjak.

Svoj kruh lahko tudi letos oddate, in sicer 23. 6. 2023 med 13.30 in 14.30 v avli poslovnega centra Gasa (Upravna enota). Dogodek "Dan kruha vina in salam" se z grajskega dvorišča seli v staro mestno jedro.

Ocenjevanje bo potekalo v dveh kategorijah; praznični kruh in kruh posebnih vrst. Ob 18.00 bo možen ogled razstave vseh prejetih kruhov. Nagrajenca vsake kategorije bosta razglašena na glavnem odru prireditve.

Na dogodku bodo podeljene tudi nagrade in listine v sklopu izbora "Županovo vino 2023", možnost degustacije vina, kruha in salam, za vzdušje pa bodo poskrbeli fantje iz skupine Firbci.

Vir: Občina Brežice
« Nazaj na seznam