Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tirgeška salamijada

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: PANORAMA
Tirgeška salamijada Od Zverinjaka v Tirgarten do sedanjega Gornjega Lenarta je bila rdeča nit nocojšnjega nenavadnega dogodka, ki sam po sebi ne bi bil prav nič posebnega, če ne bi nosil naslov Tirgeška salamijada, zato sem morala vsaj malo odstrniti preteklost. Ta prijetna vasica leži v preddverju Brežic, ime Gornji Lenart pa je dobila šele po 2. svetovni vojni. V času vladavine grofov Attems je poznana kot Zverinji vrt, do 2. svetovne vojne pa se je imenovala Zverinjak.

Med vojno so bili njeni prebivalci izseljeni v nemško deželo in vasici so nadeli izpeljanko ter jo poimenovali Tirgarten.

Nocoj pa so na domačiji pri Slavku Cizlu izpeljali že omenjeno Tirgeško salamiado, ki je bila osma po vrsti. Na ocenjevanje pod budnim očesom predsednika Franca Škrabca in članov komisije Franca Štritofa, Alberta Lorberja ter Franca Krošlja je svoje salamarske mojstrovine prispevalo dvajset salamarjev.

Gostitelj Cizel je ob tem dejal, da je dogodek ljubiteljske narave in je namenjen predvsem druženju in sprostitvi. Škrabec pa je ocenil izdelke z besedami, da je bilo med prvo in zadnjo le dve vrednostni točki, saj so salame izredne, še posebej gre pohvaliti, saj je čas salamijad že krepko minil.

V nadaljnje pojasnilo je bilo še dodano, da se je čas res nekoliko zavlekel, ponavadi so jo pripravili nekje v aprilu ali do sredine maja.

Ob prijetnem vzdušju ter bogatih kulinaričnih dobrotah so podelili posebna priznanja s priložnostnim darilom, za glasbeno vzdušje pa so ob tem poskrbeli dobovski Mariachi La Paloma. Priložnostno pa so skupaj zaigrali še Leon Pešič z Zgornjega Obreža, Davorin Jeršič s Šentlenarta, oba s harmoniko, pridružil pa se jima je tudi Ciril Muršič z Brezine.

Za nekaj dramatičnosti pa so organizatorji poskrbeli točno ob polnoči, ko so najboljšim trem podelili diplome in prav posebne živalske nagrade.

Ker pa je nocojšnja noč nekoliko hladnejša kot noči pred njo, se bo druženje končalo nekoliko prej kot ponavadi, ko so se proti domu odpravili v zgodnjih jutranjih urah.

M. K. M.

« Nazaj na seznam