Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tradicionalni pohod iz Tržišča na Vrhek

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: PANORAMA
Tradicionalni pohod iz Tržišča na Vrhek Turistično društvo Tržišče je v sodelovanju z marljivimi krajani Vrhka in Krajevno skupnostjo Tržišče v nedeljo, 10. maja 2009, organiziralo tradicionalni pohod iz Tržišča na Vrhek do rastišča rumenega sleča. V prečudovitem sončnem jutru, ki je kar samo vabilo v naravo, smo se zbrali na igrišču Osnovne šole Tržišče. Pridružila sta se nam tudi župan občine Sevnica Srečko Ocvirk in predsednik KS Tržišče Janez Kukec. Za dobro voljo je vso pot skrbel harmonikar Igor Ržen, spremljali pa so nas tudi konjeniki iz Šentjanža.

Letos smo ubrali drugo pot. Takoj za mostom čez reko Mirno smo zavili na desno in nadaljevali pot do Dola, majhnega zaselka ob vznožju Vrhka. Domačini Stuškovi in Svenškovi so nam pripravili okrepčilo, da bi se lažje spopadli s strmino, ki nas je čakala. Lahen vetrič, ki je prinašal vonj po sveže posušenem senu iz bližnjih travnikov, nas je pospremil na strmo ovinkasto pot skozi gozd mimo Radičevih, ki so nas postregli s tradicionalno »vrhovsko pito«.

Pot smo nadaljevali do najvišje točke pohoda, kjer so nas domačini pričakali s krompirjem v oblicah, soljo, kumino in »ženofom« in seveda »vrhovskim« cvičkom, ki smo si ga lahko natočili kar sami iz sodčka na kozolčku ob poti.

Domačin Miro Povše se je med postankom v imenu krajanov zahvalil TD Tržišče, predvsem pa predsednici Marti Kralj, za sodelovanje pri postavljanju tabel, ki obiskovalce vodijo do rastišča rumenega sleča. Gostoljubni in prizadevni Vrhovčani z Mirom na čelu skrbijo za urejenost svojega kraja in vsako leto poskrbijo, da je pohod na Vrhek za vsakega udeleženca nepozabno doživetje, je na zahvalo odgovorila Marta Kralj.

Nato smo se spustili po poti navzdol do cilja našega pohoda, rastišča rumenega sleča. In bilo je kaj videti. Sprejeli so nas grmi s svojimi omamno dišečimi in živo rumenimi cvetovi. Rumeni sleč ali azaleja, kot ji pravimo, je zaradi redkosti pri nas uvrščen med ogrožene rastlinske vrste in je že od leta 1976 zavarovana vrsta. Prepovedano je uničevanje, trganje, ruvanje ali poškodovanje rastlin. Uspeva bolj v kisli zemlji, za cvetenje pa potrebuje svetlobo, zato so domačini ob podpori Zavoda za gozdove leta 2006 očistili zaraščeno jaso rastišča. Azaleja od takrat bujno cveti.

Po svetu je rumeni sleč najbolj razširjen v goratih predelih ob vzhodni in južni obali Črnega morja, v pogorju Taurus v Turčiji, v Ukrajini in na vzhodnem Poljskem. Slovenija je torej daleč od strnjenih nahajališč rumenega sleča, zato je njihovo odkritje med poznavalci slovenske flore zbudilo veliko pozornosti in zanimanja. To je zlati zaklad gozda, na katerega smo lahko ponosni, kot je poudarila v kratkem nagovoru pohodnikom predstavnica Zavoda RS za varstvo narave Tanja Košar. Pohod smo zaključili s toplim obrokom pri zidanici družine Jankovič, ki je v letu 2008 pridelala najboljši cviček v okviru Društva vinogradnikov Malkovec.Irena Lindič

« Nazaj na seznam