Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tradicionalni pohod od Pišec do Kerinovega križa

Objavljeno: Torek, 08.09.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
polaganje venca.jpg

Delegacija združenja v sestavi Breda Videnič Kuplenik ter podpredsednika Alojz Godec in Jože Zagmajster polaga venec k spomeniku Ivanu Kerinu (foto: Stane Preskar).

Združenje borcev za vrednote NOB Brežice je v skladu s svojim letnim načrtom v soboto, 6. 9. 2020, izpeljalo tradicionalni pohod od Pišec do Kerinovega križa, v počastitev dogodkov, ki so se dogajali med drugo svetovno vojno.

1. maja 1943 so nemški nacisti v Pišecah postrelili 10 talcev in borcev Srečotove čete Kozjanskega bataljona, 1. maja 1944 so na prevoju gore Orlice nad vasjo Pavlova vas po izdaji ujeli borca Ivana Kerina in ga zverinsko obglavili, junija 1944 pa so nad Pišecami ustrelili očeta in sina Habjan, 17. 2. 1945 pa še borca Kozjanskega odreda Janka Padežnika. Pohodniki so se ustavili pri vseh obeležjih na poti, kjer je imel dr. Tomaž Teropšič kratko zgodovinsko uro, delegacije pa so položile venec v spomin na padle junake.
 
Pohod bi moral biti sicer 1. maja, vendar smo ga zaradi koronavirusa prestavili v začetek septembra in ga ob upoštevanju navodil NIJZ tudi uspešno izvedli.

Vir: ZBV NOB Brežice
« Nazaj na seznam